IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
10:21 | 11 декември 2017
Обновен: 15:12 | 9 април 2024

Здравният министър: Най-добрите лекарства в ЕС са у нас

Искаме да изготвим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да отстраним всички нередности, които се наблюдават в момента, обясни Ананиев

По материала работи: Пламен Янков
Здравният министър: Най-добрите лекарства в ЕС са у нас

Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

"Нашата страна е с най-широката гама лекарства – най-ефективните лекарства, които се предлагат в цяла Европа. Във всяка една държава се предприемат ограничени мерки с оглед стабилизиране на здравноосигурителните фондове - това ще направим и ние през 2018 г. Искаме да изготвим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да отстраним всички нередности, които се наблюдават в момента", обясни Ананиев пред bTV, цитиран от dnes.bg.


Той уточни, че новите 32 молекули (т.е. меджународното непатентно наименование на медикаментите - бел. ред.), които са предложени да влязат в сила от следващата година, ще носят допълнителен разход от 40 млн. лева.


"Освен това ще бъдат необходими още 20 млн. лева за молекулите, които навлязоха през 2017 г. Това прави общо 60 млн. лева над бюджета", каза министърът.

 

"Който познава фармацевтиката, знае че лобистките интереси започват от влизането на лекарството на територията на България, преминават през влизането му в позитивния лекарствен списък и отиването му в съответните аптеки, та до изписването му и отиването му до гражданите. Има съмнения, че лекарите са притискани да изписват най-скъпите лекарства и тези, които работят в бранша, знаят, че има такива процеси. Нека да наречем това стимулиране на лекарите", каза още той.

 

Ананиев обясни, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. е разчетен без допълнителните молекули, но това не значи, че няма средства за лечение на всички болести на гражданите.

 

"Политиката, която провежда Министерството на здравеопазването и НЗОК, осигурява баланс в използването на оригинални лекарства и генерици. В нашата медицина се използват генерици, които са доказали своите терапевтични качества", каза още той.

 

Министърът коментира и общите проверки с МВР и Прокуратурата, които са показали, че има медицински лица, които са участвали в задържане на лекарства.

 

"На следващото заседание на Министерския съвет ще вкарам допълнение на закона за хуманната медицина, където ще се създаде информационна система, която ще проследява пътя на лекарствата от влизането им в България до излизането им от страната. Ако видим, че има нередности, тогава започват работа нашите контролни органи", каза още Ананиев и уточни, че реекспортът на лекарства не може да бъде изцяло спрян, защото той има законова форма.

 

"Но новият закон ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес със съответните наказания, като сумите при констатиране на нарушение значително ще нараснат", обясни той.

Коментари

Новини Варна