IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
18:37 | 14 декември 2017
Обновен: 17:45 | 11 април 2024

Фирми няма да могат да се прехвърлят при неизплатени заплати

И напусналите до 3 г. преди фалит служители ще имат право на обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фирми няма да могат да се прехвърлят при неизплатени заплати

Фирми, които дължат заплати на служителите си, ще се прехвърлят по-трудно на друг собственик. Депутатите промениха Търговския закон и решиха, че предприятия, които имат задължения за заплати, включително и на работници, напуснали до три години преди прехвърлянето, няма да могат да осъществят сделката, ако не се издължат на служителите си. Възможно е обаче това ограничение да се окаже кухо, тъй като депутатите оставиха вратичка прехвърлянето да може да става, ако двете страни се договорят изрично, че новият собственик ще изплати задълженията за заплати на фирмата.

 

"Поставя се сериозна преграда пред недобронамерената техника на недобросъвестен работодател да прехвърли фирмата, която не е изплатила своите задължения на трето лице, което очевидно няма възможности да поеме тези задължения и да развива фирмата - т.нар. прехвърляне на клошар. Това вече няма да бъде възможно, или поне не толкова лесно", коментира Крум Зарков (БСП).

 

Това са част от промените в Кодекса на труда и още няколко закона, които депутатите приеха окончателно вчера. Освен това фирмите, които дължат заплати на служителите си, няма да могат да участват в обществени поръчки. Промените се обсъждат от април, но в последния момента претърпяха сериозни корекции. Инспекцията по труда пък ще може вече да иска от съда обявяване на фалит на предприятия заради същото прегрешение - неплащане на заплати. В момента няма държавна институция, която да може да иска фалит заради дължими заплати, а НАП може да инициира процедура само при публични задължения. Бивши служители, напуснали до 3 г. преди работодателят им да фалира, също ще могат да искат изплащане на обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията при започване на процедурата за несъстоятелност.

 

Другата много съществена промяна е свързана с новите правомощия на инспекцията по труда да подава молба до съда с искане за обявяване на процедура по несъстоятелност на фирми, които дължат заплати. ГИТ ще може да подава молбата в съда при неизплатени заплати за поне два месеца и на най-малко 1/3 от работниците. Тази промяна обаче ще влезе в сила чак от средата на 2018 г. Дотогава инспекцията по труда ще трябва да се подготви да събира доказателства за исковите молби, които да издържат в съда, въпреки че не й бе отпуснат допълнителен бюджет за юристи. Ще трябва да се изяснят и някои детайли от текстовете.

 

"Промените в закона не изясняват въпроса към кой момент ще се инициира стартиране на процедурата - дали веднага щом се установи нарушението, или след неизпълнено предписание, както и ще може ли ГИТ да предприема принудителни административни мерки и да санкционира по Кодекса на труда, или директно ще се обръща към съда. Не е ясно и как да се действа, ако междувременно - между депозирането и съдебното дело, работодателят е изплатил възнагражденията", коментираха от инспекцията. От там посочват и друг проблем - установяване на задълженията, "които ГИТ не би могла да установи без съдействието на търговеца длъжник, тъй като не е страна по съответното трудово правоотношение, за разлика от работниците, които би трябвало да съхраняват у себе си документи, отнасящи се до плащанията към тях".

 

Именно отлагането на правомощията на ГИТ за средата на юли разгневи омбудсмана Мая Манолова преди седмици, но вчера и тя обяви, че е много доволна от текстовете. Причината е, че вече право на обезщетения от фонда ще имат всички служители, които са напуснали до 36 месеца преди започване на процедурата по несъстоятелност за бившия им работодател. В момента този срок е само три месеца. "Във фонда има над 257 млн. лв. солидарни вноски, които трябва да подкрепят работниците на фалиращи предприятия с неплатени заплати, а средногодишно се изплащат под 1 млн. лв.", коментира Манолова. Тези хора ще имат право да получат до 4 пъти минималната заплата, тоест за 2018 г. ще могат да вземат от фонда максимум 2040 лв. Увеличава се и срокът, в който работниците трябва да поискат от фонда парите си. Досега служителите имаха два месеца от вписването на решението за процедурата по несъстоятелността или обявяването й от съда. Сега хората ще имат три месеца.

segabg.com

Четете още: Борисов бил умел дипломат, уникален във външната политика

Коментари

Новини Варна