IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
17:33 | 14 декември 2017
Обновен: 23:57 | 7 април 2024

Кабинетът раздаде извънредно пари за пътища, самолети, училищни програми

Само за час бюджетът олекна с над 700 млн. лв.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кабинетът раздаде извънредно пари за пътища, самолети, училищни програми

Над 700 млн. лв. към общини, министерства и държавни дружества разпредели правителството само за час по време на заседанието си вчера. Част от парите се отпускат за покриване на непланирани разходи, други са за сметка на пренасочване на средства от едни пера в други, трети са задържани до последно разплащания. Големият бюджетен излишък - 2.3 млрд. лв. към края на ноември, очаквано развързва ръцете на министрите да харчат ударно в последните дни на годината. Така за пореден път изпълнителната власт си позволява наместване, разместване и извънредно изразходване на средства, нарушавайки одобрения от Народното събрание бюджетен план. Кабинетът разреши вчера на регионалното министерство да вдигне тавана на разходите си с 514 млн. лева. На медиите бе мъгляво обяснено, че това се прави заради поети ангажименти за изграждане на важни пътни проекти, които трябвало да стартират в началото на 2018 г. От МРРБ уточниха, че сред по-мащабните проекти са обходът на Ахелой, 16 км от магистрала "Хемус" и тол системата, договорът за която можело да бъде подписан до Нова година. Парите за тол системата са предвидени въпреки уверенията, че тя ще се изгради за сметка на изпълнителя, а той ще си върне вложението от бъдещите постъпления.

 

Министерството на отбраната ще получи близо 20 млн. лв. за поддръжка и ремонт на самолети МиГ-29. Общата стойност на предвидените по проекта средства в централния бюджет за 2017 г. е 30.52 млн. лв., като през януари бяха отпуснати първите 9.630 млн. лв. Вчера премиерът Бойко Борисов е поискал от министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на договорите за поддръжка на наличната техника. "Основната част са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега стоят приземени", казва Борисов, според стенограмата от заседанието. Той посочва, че от 12 "Кугър"-а осем не летят, а трите "Спартан"-а спирали на 31 декември. "Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката, колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", тревожи се премиерът. Изненадващо правителството реши да налее 120 млн. лева от излишъка в малко известното държавно дружество "Еко Антрацит". С парите ще бъде вдигнат капиталът на предприятието, подопечно на министъра на икономиката, тъй като то не смогвало да изпълнява проектите си. "Еко Антрацит" се занимава с мониторинг и поддръжка на хвостохранилища, изграждане на хидротехнически съоръжения, управление на водите на рудниците, рекултивация на терени и т.н.

 

Със 120 хил. лв. ще бъде увеличен и капиталът на вече митичната "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ" ЕАД. Проектът за строежа на нефтопровода беше прекратен още през 2011 г., но продължава да гълта средства. Сумата от 120 хил. лв. е предназначена за издръжка на българската компания и за обезпечаване през 2018 г. на финансовите й ангажименти като акционер в международната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В.", регистрирана в Амстердам, Холандия. 2 млн. лв. повече ще получи Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ. Средствата идвали от преизпълнение на приходите по Закона за водите. Правителството ще предостави допълнителни 14.5 млн. лв. и на Националния компенсационен жилищен фонд. Други 12.1 млн. лв. се предоставят като трансфер по бюджета на съдебната власт за покриване на неизпълнението на приходната му част. Със средствата ще се обезпечи покриването на вече одобрените разходи по бюджета на съдебната власт, без да се уточнява какви.

 

Над 6.2 млн. лв. се предоставят на общините за изпълнението на пет национални програми в образованието, сред които са "Без свободен час", "Обучение за IT кариера", "Оптимизация на училищната мрежа"' и "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование". Други 9 милиона лева ще получат кметовете за компенсиране на безплатния транспорт на деца и ученици за тази година. Отделно правителството одобри допълнителни близо 40 млн. лева за държавни ведомства и общини. МС например ще получи 23.188 млн. лв., за да плати на "Майкрософт" за поддръжката на софтуера, с който работи държавната администрация. Просветното министерство ще вземе 10 млн. лв. за нови училищни автобуси, а агенция "Разузнаване" ще получи 620 хил. лв. за издръжка на задграничната си дейност. Общините Брезово,Търговище и Видин ще получат средства за археологически разкопки и реставрация на важни обществени сгради, а Сливен - за ремонт на бул. "Хаджи Димитър".

segabg.com

Четете още: 1 надзирател охранява 100 затворници в Пловдив и Плевен

Коментари

Новини Варна