IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
13:21 | 1 януари 2018
Обновен: 00:55 | 20 април 2024

През 2018-а ще работим четири месеца за държавата

Това са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика

По материала работи: Борис Проданов
През 2018-а ще работим четири месеца за държавата

Четири месеца ще работим тази година, за да попълним държавната хазна. Това са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика, които всяка година правят сметката на българина за услугите, които ползва от държавата.

 

Тази година денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май. Ако условно приемем, че дотогава сме работили само за хазната, след това ще работим единствено за себе си, като ще преразпределяме 36% приходи, коментира Петър Ганев от института.

 

Винаги се въртим около тези 35, 36, 37% преразпределение, като прибавим европейските средства - около 40. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината.Тук икономистите говорят за завъртането на кръга от приемането на бюджети с дефицит, а в края на годината все се оказваме в излишък, каза той.

.

Тази практика, според Ганев, вече е време да се преустанови: "Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 милиона повече в здравеопазване, 500 милиона повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора."

 

БНР

 

Още по темата: От днес минималната заплата скача на 510 лв.

Коментари

Новини Варна