Каква икономическа 2017-а изпращаме и какво ни очаква през 2018-а
Турхан Апдула в Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria
Публикувана: 2 Jan 2018 | 17:00

Основният фокус на 2018 ще бъде политиката на доходите, защото основният проблем е намирането на работна ръка в България. Това каза икономистът Турхан Апдула в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

 

Хубаво е, че през 2017 нямаше събития, които радикално да преобърнат тенденциите, подчерта събеседникът.

 

"Въпреки политическата криза, която се получи в началото на годината в България, както и европейската сцена трудностите за съставяне на правителство, както в Холандия, така и Германия, се вижда, че има подобрения. Дори и Гърция реализира икономически ръст и първичен бюджетен излишък. 2017 бе може би най-добрата година в България от 2008 насам, когато настъпи световната икономическа и финансова криза", каза той.

 

Имаме подобрение на всички макроикономически показатели - ръст на БВП, заетост, безработицата е на исторически най-ниски нива.

 

Наблюдаваме тенденция на пазара на труда за постоянно покачване на доходите, което се очаква да продължи и през настоящата, 2018 година, отбеляза гостът.

 

Какво да очакваме от Макрон по отношение на френската данъчна система? Как може да бъде туширано негативното влияние на Brexit върху европейската икономика? Има ли позитивни аспекти на излизането на Великобритания от ЕС?

 

Вижте повече по Bloomberg TV Bulgaria

Коментари ( 0 )