Ще се повишат ли доходите у нас през 2018 г.?
Нищо няма да се промени, защото реалният сектор е на тавана на капацитета си, смята Мика Зайкова
Публикувана: 2 Jan 2018 | 11:44

По отношение на доходите в България нищо съществено няма да се промени от това, което беше през 2017 г., защото реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции, прогнозира финансистът Мика Зайкова.

 

“Не съм сигурна, че ще имаме усещане за по-богати през новата година, защото реалният сектор е на тавана на капацитета си, а не се очакват инвестиции”, посочи Зайкова. По думите ù само от потребление няма как да направим голямо богатство. Износът върви, но стоките, които продаваме, са с ниска добавена стойност, каза тя по bTV.

 

Мика Зайкова посочи, че повишението на минималната работна заплата от началото на годината и на някои обезщетения не означава, че се размразява политиката по доходите. Увеличението е недостатъчно, каза тя.

 

Според икономиста Илия Лингорски за доходите в бюджетната сфера вече е ясно какво ще се случва, защото Бюджет 2018 вече е приет. Тенденцията в последните години е, че там, където доходите растат, те растат по-бързо от инфлацията. Но има много сектори, където доходите не могат да растат толкова.

 

На въпрос дали и работодателите ще развържат кесиите, Зайкова посочи, че „това са мечти“. „Те и сега възразяват срещу минималната работна заплата", посочи тя. 75% от домакинствата получават по-ниски доходи от необходимите за издръжка, отчете Зайкова.

 

„Борбата за по-висока минимална работна заплата си е борба на Министерството на финансите, тя не трябва да е на профсъюзите, защото това не е мярка за вдигане на доходите, а за събиране на повече приходи в хазната", каза Лингорски.

 

Според него синдикатите трябва да се борят за вдигане на средните заплати или на заплатите в определен тип сектор, професия и т.н. Оттам може да дойде диалог с работодателите за повишаване на доходите.

 

Минимална работна заплата от 510 лв. за бизнеса означава малко повече разходи, а за хазната – малко повече пари. Но за реалните доходи не означава почти нищо, защото минималната работна заплата е средство за изсветляване на парите, които много често бизнесът плаща не изцяло на светло, счетоводно, пред службите, посочи той.

 

Зайкова се съгласи с мнението на Лингорски и допълни, че България е страната с най-висок процент сива икономика и най-висок процент корупция, което спъва и новите инвестиции.

 

Той каза, че като макроикономически показатели България стои добре сред другите страни от ЕС, но това не е достатъчно, за да ги догони по отношение на доходите. Трябва да отворим икономиката си за нови дейности с по-висока добавена стойност и нови технологии, уточни Лингорски.

 

И двамата експерти бяха категорични, че влизането на България в „чакалнята“ на еврозоната е правилният път за страната. По думите на Лингорски страната е далече от еврозоната, но с влизането във валутния механизъм ERM II може би десет години ще са необходими, за да влезем и в еврозоната.

 

Investor.bg

 

Четете още:    

Коментари ( 0 )