Борисов разпореди на трима министри да решат въпроса за добива на газ в Добруджа
На 17 декември жителите на Генерал Тошево гласуваха на референдум срещу добива на синьо гориво
Публикувана: 3 Jan 2018 | 15:43

Снимка: МС

След като местен референдум през декември 2017 г. отхвърли инвестиционното намерение за добив на газ в Генерал Тошево, днес премиерът Бойко Борисов се срещна в София с кмета на общината Валентин Димитров.

 

Двамата са обсъдили резултатите от допитването, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

 

Премиерът разпореди на министрите на околната среда Нено Димов, на енергетиката Теменужка Петкова и на земеделието Румен Порожанов „в спешен порядък да намерят решение на въпроса“, се казва в съобщението.

 

Припомняме, че инвестиционно намерение за добив на природен газ в находище „Спасово“ бе заявено от компанията "Русгеоком БГ". Дружеството настоява, че добивът ще е по конвенционална технология и няма да се използва фракинг (този метод е забранен от българското законодателство – бел. р.).

 

В общината имаше протести на граждани и земеделски производители заради опасения, че водата и почвите в Добруджа ще бъдат замърсени.

 

На 17 декември 2017 г. жителите на Генерал Тошево се произнесоха на местен референдум по въпроса: "Против ли сте община Генерал Тошево чрез общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

 

Тогава гласуваха 45,16 на сто от 12 641 граждани. От 6671 гласували, 6465 бяха действителните бюлетини с отговор „Да“ и 172 с отговор „Не“, показва протоколът на общинската избирателна комисия. Недействителните бюлетини бяха 15.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )