IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:26 | 15 януари 2018
Обновен: 07:51 | 25 април 2024

Забраняват ГМО-петуниите

Мерки за ограничаване разпространението на генетично модифицирани сортове петуния на българския пазар през 2018г. предприеха от БАБХ

По материала работи: manager
Забраняват ГМО-петуниите

От от БАБХ излязоха с предупреждение към всички фирми вносители, производители и търговци на декоративни растения и семена, че генетично модифицираните сортове петунии не са разрешени за търговия в ЕС, а разпространението на генетично модифицирани сортове петунии на европейския, както и на българския пазар е забранено и ще се санкционира.

 

Същите са изтеглени от пазара и унищожени, допълват от БАБХ.

 

От сайта на ведомството предупреждават още, че 

 

"На основание на Регламент (ЕО) № 882/2004, Закона за защита  на растенията (ДВ бр. 61 от 25 юли 2014 г.), при внос, движение в ЕС и износ на семена и посадъчен материал петуния с цел проследяване на партидите съгласно Регламент (ЕО) № 882/2004,  партидите задължително трябва да се придружават от следните документи:

 

  1. Лабораторен сертификат за отсъствие на ГМО при внос и износ от или за трети страни, на семена и посадъчен материал от петуния.
  2. Декларация за наличие или отсъствие на ГМО.
  3. Документ, удостоверяващ произхода и сорта на семената и посадъчния материал от петуния –   фактура, сертификат за произход."

 

За информация от БАБХ предоставят на сайта си и списък на търговските наименования на генетично модифицирани сортове петуния за 2017г.

 

Коментари

Новини Варна