IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
10:14 | 17 януари 2018
Обновен: 00:29 | 10 април 2024

Всички пластмасови опаковки трябва да могат да се рециклират

До 2030

По материала работи: Слав Велев
Всички пластмасови опаковки трябва да могат да се рециклират

Приета е всеобща европейска стратегия за пластмасите, която цели да намали замърсяване с пластмаси, като същевременно насърчава растежа и иновациите, съобщават от Европейската комисия. Според документа всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС ще трябва да могат се рециклират като това трябва да се случи до 2030 г. Предвидено е потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а употребата на пластмасови микрочастици ще бъде ограничена. Първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие, коментира, че ако не променим начина, по който произвеждаме и използваме пластмасите, до 2050 г. в океаните ни ще има повече пластмаса, отколкото риба. От думите му става ясно, че навлизайки във водата, пластмасата навлиза и в храната ни, и дори в телата ни. От Европейската комисия посочват, че всяка година европейците създават 25 млн. тона пластмасови отпадъци, но по-малко от 30 % от тях се събират за рециклиране. В световен мащаб пластмасите представляват 85 % от отпадъците на плажа. Задължението всички опаковки да могат да се рециклират ще създаде нови възможности за иновациите, конкурентоспособността и създаването на работни места. От Комисията уточняват още, че в рамките на новата стратегия Европейският съюз ще:

 

Направи рециклирането рентабилно за предприятията: Ще бъдат разработени нови правила за опаковките, за да се подобри рециклируемостта на използваните на пазара пластмаси и да се увеличи търсенето на съдържание от рециклирана пластмаса. Намали пластмасовите отпадъци: Европейското законодателство вече доведе до значително намаляване на използването на пластмасови торбички в няколко държави членки. Сега новите планове ще се насочат към други пластмаси за еднократна употреба и към риболовните уреди.

 

Спре замърсяването в морето: С новите правила за пристанищните приемни съоръжения ще се търси решение на проблема с морските отпадъци от морски източници посредством мерки, гарантиращи, че генерираните на борда на корабите или събраните в морето отпадъци не се изоставят, а се връщат на сушата, където се обезвреждат по подходящ начин. Включени са и мерки за намаляване на административната тежест за пристанищата, корабите и компетентните органи.

 

Даде импулс на инвестициите и иновациите: Комисията ще предостави на националните органи и на европейските предприятия насоки относно начините за намаляване на пластмасовите отпадъци при източника. Ще бъде засилена подкрепата за иновациите с допълнителни 100 млн. евро за финансиране на разработването на по-интелигентни и по-рециклируеми пластмасови материали, повишаване ефективността на процесите по рециклиране, както и проследяване и премахване на опасните вещества и замърсителите от рециклираните пластмаси.

 

Стимулира промяна в целия свят: Вършейки своята част от работата, Европейският съюз ще работи и с партньори от целия свят, за да бъдат намерени глобални решения и да бъдат разработени международни стандарти.

http://agrozona.bg

Четете още: Бивш служител на ЦРУ арестуван заради придобита свръхсекретна информация

Коментари

Новини Варна