IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
15:14 | 22 януари 2018
Обновен: 01:20 | 16 април 2024

Между 600 и 800 лв. месечно взимат акушерките

Съсловната организация настоява възнаграждението да стане поне в размер на 3 минимални заплати

По материала работи: Пламен Янков
Райна Бояджиева. Кадър тв „Черно море“

Между 600 и 800 лв. месечно взимат акушерките у нас. Възнаграждението е ниско и не отговаря изобщо на отговорността на техния труд. Затова съсловната организация настоява размерът му да е равен поне на 3 минимални заплати. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова Райна Бояджиева, председател на районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във Варна. Поводът за гостуването й бе дискусионен форум на тема „Акушерката – подценената професия“, провел се във връзка с Деня на родилната помощ 21 януари.

 

Всички ние искаме да си върнем доверието на жените и обществото, искаме и повече курсове за повишаване на квалификацията и специализации към Медицинския университет, каза още Бояджиева. Във връзка с това съсловната организация е изпратила декларация до институциите с 2 основни искания. Регламентиране на пренаталните, постаналните и патронажните грижи, които акушерките извършват, както и изработване на стандарт по акушерство. Идеята е регламентиране на самостоятелната ни дейност, която ще потисне някои ширещи се практики като цезаровото сечение например. Само една акушерка може да подготви бъдещата майка за нормално раждане, можем да работим и като консултанти по кърмене, поясни Бояджиева. 


Тя разказа, че във Варна е създадено първото в страната звено за самостоятелна акушерска дейност. Това е станало с подкрепата на РЗИ, общината и Общинския съвет. Проблемът е, че звеното все още не функционира активно, тъй като НЗОК не финансира дейността му. Причината е, че съсловната ни организация не е страна по договарянето, както е Българският лекарски съюз. По Конституция държавата е длъжна да осигури на жените безплатна акушерска помощ и смятам, че в това отношение скоро ще има положително развитие на проблема, обобщи Райна Бояджиева. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Целия разговор вижте във видеото:

"Щрихи от утрото" (22.01.2018) - „Акушерката – подценената професия“

Коментари

Новини Варна