IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:36 | 23 януари 2018
Обновен: 05:53 | 7 април 2024

Нова тенденция: Фирми търсят работници над 50 г. със знания и опит

Най-сериозен остава недостигът на кадри за туризма

По материала работи: Пламен Янков
Нова тенденция: Фирми търсят работници над 50 г. със знания и опит

Напоследък има нова тенденция. Работодатели търсят кадри над 50 г. с доказани знания, умения, опит и отговорност към професията. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. Една от причините е, че младежите, кандидати за определени позиции, са станали по-малко. 

 

Във Варна и областта най-търсени през м.г. са били кадрите за туризма – готвачи, работници в кухня, администратори и други. Има глад също за педагогически кадри, лекари и медицински сестри.  От началото на т.г. има и доста обявени вакантни бройки за строителни специалности – зидаро-мазачи, шпакловчици, за работници в търговията и за учители, уточни Михайлов. Над 500 души работят по европейски програми, най-вече по ОП „Развитие на човешки ресурси“. Става дума най-вече за млади хора без стаж по специалността. 


3% е равнището на безработицата във Варна през м.г., за областта процентът е 4,7. Нивата се доближават до тези през 2008 г. Причината за спада е в сериозния ръст на икономиката, каза шефът на РСЗ – Варна. Отчитаме също сериозно търсене на работна ръка и свободен ресурс, който да предложим на работодателите, каза още Михайлов.


През м.г. в областта е имало 18 000 безработни. Половината от тях са били активирани от служители на бюрата по труда за удовлетворяване потребностите на фирмите и организациите. Обявените свободни места са били 12 500. 77% от тях са в реалната икономика. 


Най-много сред безработните във Варненска област са хората над 55 години  и тези със средно образование. Незаетите висшисти са едва 20%. Повечето от хората с високо образование търсят постоянно нови възможности за развитие, учат чужди езици и намират лесно препитание и в чужбина, обясни Божидар Михайлов. 


СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Целия разговор вижте тук

"Щрихи от утрото" (23.01.2018) - Какъв е профилът на безработния варненец?

Коментари

Новини Варна