Омбудсманът: Над 500 заявления са подадени за компенсиране на неплатени заплати
В Солидарния фонд към НОИ са събрани 257 млн. лева от вноските на работодателите, съобщи Мая Манолова
Публикувана: 8 Feb 2018 | 10:19

Повече от 500 заявления за компенсиране на неплатени заплати са постъпили към Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодателя към НОИ през последните месеци, съобщи в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова.Тя припомни, че всички работници, които имат неизплатени трудови възнаграждения след 1 февруари 2015 година, могат да подадат заявление за компенсиране от фонда, предаде БТА.

 

Според нея събраните във фонда средства са в размер на 257 млн. лева от солидарните вноски на всички работодатели.Манолова напомни, че срокът за подаване на заявленията е тримесечен след обнародването на закона в Държавен вестник и допълни, че всеки ощетен работник може да се обърне за съвет към експертите на институцията. Тя отчете, че над 70 души са посетили откритата приемна на омбудсмана в Горна Оряховица само днес. Три от сигналите са били срещу некоректни работодатели, дължащи заплати на свои работници.

 

Тя е получила жалба от служители на превозните бригади от "БДЖ - Пътнически превози" във връзка със сумирано изчисление на работното време.По думите на служителите се е налагало те да работят повече от 15-20 часа, или от 3,30 сутринта до 22,30 часа.По думите на Манолова подобна организация на труд е заобикаляне на трудовото законодателство.Омбудсманът обяви, че предстои среща с ръководството на дружеството, за да се обсъдят по-добри графици за работа.

 

“Най-голям е бил броят на жалбите срещу монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители”, каза Манолова.След Великден по инициатива на омбудсмана ще бъде организирана национална кръгла маса, на която ще бъдат представени и обсъдени различните форми за подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства.С една от формите на подкрепа Мая Манолова се е запознала днес във Великотърновското село Русаля, където от няколко години е открито училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца.

 

investor.bg

 

Четете още: Български компании дават решение на проблема с мръсния въздух

Коментари ( 0 )