IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
10:19 | 8 февруари 2018
Обновен: 10:40 | 20 април 2024

Омбудсманът: Над 500 заявления са подадени за компенсиране на неплатени заплати

В Солидарния фонд към НОИ са събрани 257 млн. лева от вноските на работодателите, съобщи Мая Манолова

По материала работи: Слав Велев
Омбудсманът: Над 500 заявления са подадени за компенсиране на неплатени заплати

Повече от 500 заявления за компенсиране на неплатени заплати са постъпили към Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на работодателя към НОИ през последните месеци, съобщи в Горна Оряховица омбудсманът Мая Манолова.Тя припомни, че всички работници, които имат неизплатени трудови възнаграждения след 1 февруари 2015 година, могат да подадат заявление за компенсиране от фонда, предаде БТА.

 

Според нея събраните във фонда средства са в размер на 257 млн. лева от солидарните вноски на всички работодатели.Манолова напомни, че срокът за подаване на заявленията е тримесечен след обнародването на закона в Държавен вестник и допълни, че всеки ощетен работник може да се обърне за съвет към експертите на институцията. Тя отчете, че над 70 души са посетили откритата приемна на омбудсмана в Горна Оряховица само днес. Три от сигналите са били срещу некоректни работодатели, дължащи заплати на свои работници.

 

Тя е получила жалба от служители на превозните бригади от "БДЖ - Пътнически превози" във връзка със сумирано изчисление на работното време.По думите на служителите се е налагало те да работят повече от 15-20 часа, или от 3,30 сутринта до 22,30 часа.По думите на Манолова подобна организация на труд е заобикаляне на трудовото законодателство.Омбудсманът обяви, че предстои среща с ръководството на дружеството, за да се обсъдят по-добри графици за работа.

 

“Най-голям е бил броят на жалбите срещу монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители”, каза Манолова.След Великден по инициатива на омбудсмана ще бъде организирана национална кръгла маса, на която ще бъдат представени и обсъдени различните форми за подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства.С една от формите на подкрепа Мая Манолова се е запознала днес във Великотърновското село Русаля, където от няколко години е открито училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца.

 

investor.bg

 

Четете още: Български компании дават решение на проблема с мръсния въздух

Коментари

Новини Варна