"Газпром": Втората тръба на "Турски поток" ще отговаря на нормите на ЕК
Проектът ще бъде оскъпен с 1 млрд. долара, стана ясно по време на среща с инвеститори в Лондон
Публикувана: 9 Feb 2018 | 14:07

Втората тръба на "Турски поток" ще бъде изпълнена в пълно съответствие на европейските норми, съвместно с газопреносни оператори от европейски държави. Това заяви зам.-директорът на "Газпром" Александър Медведев по време на среща с инвеститори в Лондон, пише ТАСС.

 

Руската компания получи разрешение за строителството на втората тръба от турските власти на 19 януари 2018 г. Според първите заявки на "Газпром" тя трябваше да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница.

 

 

В последните месеци обаче нагласите у нас са, че тръбата ще стигне до границата с България и с помощта на газовия хъб "Балкан" ще бъде транзитиран газ към Южна Европа. На този етап от "Газпром" не дават окончателен отговор откъде ще мине тръбата.

 

По план по проекта трябва да бъдат изградени две тръби с капацитет от по 15,7 млрд. куб. метра годишно. Едната тръба е предназначена за турския пазар, а другата - за Югоизточна Европа.

 

По време на срещата в Лондон един от ръководителите на газовия гигант - Андрей Круглов, заяви, че цената на "Турски поток" е ревизирана в посока нагоре. Сега оценките на компанията са, че проектът ще струва 7 млрд. долара, спрямо 6 млрд. долара досега. Тези средства ще дойдат от бюджета на "Газпром", макар че в компанията не изключват да бъде потърсено и външно финансиране чрез облигационна емисия по примера на "Северен поток" 2.

 

Колкото до "Северен поток" 2, строителството на този газопровод може да започне още през тази година, пише германският Die Welt. Изданието се позовава на коментар на изпълнителния директор на проектната компания Nord Stream 2 Матиас Варних.

 

В компанията очакват да получат разрешително за строеж в няколко страни - Швеция, Финландия и Дания. Компанията вече има разрешение от Германия.

 

Investor.bg

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )