IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:11 | 14 февруари 2018
Обновен: 04:25 | 19 април 2024

17 нови тунела по пътищата у нас ще са готови до пет години

През март ще започне изграждането на 10-км участък от Боаза до разклона за Ябланица на магистрала "Хемус", съобщи регионалният министър

По материала работи: Слав Велев
17 нови тунела по пътищата у нас ще са готови до пет години

Общо 17 нови тунела по новостроящите се пътища в България са в различен етап на подготовка и строителство. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред Нова телевизия.

 

Само на магистрала „Струма“ ще има 8 тунелни съоръжения, 5 от които на т.нар. източен обход, по който движението ще се осъществява от Кулата в посока София, както и тунела при Железница, за който още няма избран изпълнител. На магистралата Русе – Велико Търново се планират 6 съоръжения. Скоро ще тръгне и търг за предпроектни проучвания за тунел под Петрохан.

 

В процес на строителство е тунел с дължина 540 м на обхода на Габрово, който ще води до бъдещия тунел под Шипка, стана ясно от думите на министъра. За последния обаче финансиране още не е осигурено, няма и конкретен проект, както и срокове за реализацията му, макар и България да е поела ангажимент пред европейските власти да го построи заради инвестираните европейски средства в обходния път.

 

Според Нанков всички нови тунелни съоръжения ще бъдат готови до 2023 г.

 

Същевременно и около половината от съществуващите тунели по пътищата в България са в ремонт, става ясно още от думите на Нанков. Става въпрос за тунелите по магистрала „Хемус“ в изградения участък, тунела в Кресненското дефиле на съществуващия път за Гърция, 2 тунела на пътя Русе – Велико Търново, тунела на пътя Кричим – Девин, на пътя Ловеч – Плевен и други.

 

Той припомни, че текат и процедурите за изграждането на двата участъка на магистралата София – Калотина. Предстои отваряне на финансовите оферти на кандидатите – всички крупни български фирми с опит в пътното строителство, и избор на изпълнител.

 

Министърът изтъкна, че се очаква до месец търговете да приключат. „Ако няма жалби, още през 2018 г. стартираме с изпълнението и в рамките на 2 години ще сме готови”, посочи той. Това означава, че до края на 2020 г. пътят за връзка със Сърбия и Централна Европа ще е готов, ако няма непредвидени обстоятелства.

 

Николай Нанков припомни, че от март поетапно започват и обществените поръчки за изграждането на скоростния път Видин – Ботевград във връзка с протестите в района на Видин с искане за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в региона. На места – например в отсечката Видин-Ружинци, пътят ще е с магистрален габарит.

 

През март ще тръгне и строителството на отсечката от Боаза до разклона за Ябланица от магистрала „Хемус“. Предсрочно ще бъдат пуснати в движение и строящите се в момента отсечки на магистрала „Струма“ - през ноември вместо през пролетта на 2019 г. Тече и подготовка за доизграждането на магистралата в Кресненското дефиле.

 

Investor.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна