IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
14:52 | 16 февруари 2018
Обновен: 22:37 | 10 април 2024

Всяка година търсим 45 000 сезонни работници

Имаме проблем с приемствеността на поколенията, признава Люк Ваноарбеек от Съюза на фермите в Белгия

По материала работи: Ставри Таргов
Всяка година търсим 45 000 сезонни работници

Всяка година Белгия има нужда от 45 000 сезонни работници за производството на зеленчуци, пакетирането на готовата продукция и други. Повечето от тях идват от България, Румъния и Полша. Причината е, че при нас имаме проблем в приемствеността на поколенията. Това съобщи пред журналисти на Шестата национална среща на земеделските производители в България Люк Ваноарбеек, говорител на Съюза на фермерите в Белгия(СФБ). Форумът, в който участваха над 600 души, се проведе в курорта Златни пясъци.

 

Средната възраст на фермерите в Белгия е 50 години. В Европа само 6% от тях са под 35 години. Според наше проучване само 18% от фермерите над 55 години декларират, че имат някого, на когото ще оставят грижата за фермата в бъдеще, посочи Ваноарбеек. Така че в Белгия имаме реален проблем при приемствеността на поколенията, призна той. Фермерският бизнес не е вече атрактивен за младите и се усеща липсата на кадри за него.

 

Във връзка с това една от основните задачи на СФБ е да работи за повишаване на доходите. Сега имаме система за гарантирани плащания и ще се нуждаем от нея и за в бъдеще. Но трябва да помислим и за нови техники, сред които е рисковият мениджмънт.

 

Имаме силна връзка с банкови институции и голям опит със застрахователния бизнес, финансовите пазари и с развитието на финансовите продукти. Рисковият мениджмънт ще бъде водеща тема, когато говорим за подобряване на доходите на фермерите, убеден е Люк Ваноарбеек.

 

Според него друго голямо предизвикателство е изясняването на положението на фермера във веригата на хранителната индустрия. Решаването на този проблем дава много възможности за подобряване на фермерските доходи, каза още белгиецът.  

Ставри Стефанов

 

Още по темата    Владимир Уручев, евродепутат: Директните плащания към земеделците няма да се спират

 

Още от видеото  "Щрихи от утрото" (16.02.2018) - Какви трудности срещат фермерите в сърцето на Европа?
 

Коментари

Новини Варна