IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
19:55 | 20 февруари 2018
Обновен: 17:30 | 17 април 2024

ЕК се допитва до експерти за протеиновите култури

Междувременно соята влиза на единния пазар без тарифи

По материала работи: Слав Велев
ЕК се допитва до експерти за протеиновите култури

Европейската комисия пусна допитване до експерти и заинтересовани лица относно вижданията им за сектора на растителния протеин в ЕС. Това е първата фаза на възможното развитие на европейски план за протеиновите култури, става ясно от съобщение на Комисията. Производството на протеинови култури в Европа не е достатъчно, за да задоволи търсенето. Агро-климатичните условия в Европа не са благоприятни за култивирането на богати на протеин култури като соята. Междувременно соята влиза на единния пазар без тарифи и това допълнително намалява целесъобразността на европейското производство. Големи количества от културата, които се отглеждат извън ЕС, са ГМО, а европейското търсене на не-ГМО фуражи и храни остава високо, затова е необходимо да се стимулира вътрешното производство, посочват от ЕК.

 

Комисията към момента има за цел да оцени ефективността на политическите инструменти като доброволна обвързана подкрепа. Във въпросника са включени и въпроси, свързани с пазарна информация. Целта е към края на настоящата година да бъде издаден детайлен доклад за състоянието на сектора на протеиновите култури и възможните мерки за в бъдеще. Консултацията със заинтересовани страни вероятно ще бъде последвана от директни консултации със страни членки и представители на индустрията като съюзи на фермери или организации на производители. Планирани са серии от тематични работни срещи за необходимите действия в подкрепа на производството на растителни протеини в ЕС.

http://agrozona.bg

Четете още: Датската кралица Маргрете Втора се сбогува със съпруга си на частна церемония

Коментари

Новини Варна