IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:06 | 21 февруари 2018
Обновен: 01:39 | 25 април 2024

Банско получава висока оценка за лифтовете, но ниска за екология

Критерият за екологична ски ориентация също е нисък - три звезди

По материала работи: Юлиян Атанасов
Банско получава висока оценка за лифтовете, но ниска за екология

Пистите в Пирин са оценени като добри и за начинаещи, и за опитни скиори - по този показател Банско получава четири звезди. Противно на твърденията на защитниците на застрояването на Пирин, че Банско има нужда от нови лифтове и писти, класация на европейските ски курорти сочи точно обратното. Според най-големия сайт за оценка на ски курорти Skiresort.info Банско получава максимален брой - 5 звезди за лифтовете, въжените линии и подготовката на пистите. За сметка на това най- малко две звезди са дадени за пътеките и пистите за ски бягане в курорта. Критерият за екологична ски ориентация също е нисък - три звезди.

 

В класацията Банско е поставен на 112-о място, като дели тази позиция с още 22 ски курорта в Австрия, Швейцария, Франция и Испания. Оценката, която е получил българският курорт, е 3.8 звезди от възможни 5. В класацията са включени над 2600 европейски ски обекта. Неотдавна, по повод протестите срещу новото застрояване в Пирин, премиерът Бойко Борисов обяви в интервю за Би Ти Ви, че Банско е в десетката на световните ски курорти.

 

Класацията се прави по 18 критерия, сред които подготовка на пистите, лифтове, надеждност на снега, чистота и хигиена, дружелюбност на служителите, гастрономия, наличие на паркинги и т.н. Въпреки сравнително високото място, което заема зимният ни курорт, оценките по някои от критериите са значително ниски. Само по три звезди например са дадени за дружелюбност на служителите в курорта. Това, което също дърпа надолу и сваля оценката на курорта, са липсата на паркинги и недобра достъпност, които също са оценени с по три звезди. С четири звезди са оценени разнообразието от писти, ориентацията (поставени карти на трасето, информационни табели и т.н.), чистотата и хигиената, както и ресторантите и хижите. В оценката за специални интереси Банско е определен като добър за начинаещи и напреднали ( с четири звезди). За "семейство и деца" обаче българският курорт получава три звезди.

 

Първото място с оценка от 4.8 звезди е за австрийския курорт Кицбюел.Той е единственият в Европа с толкова висока оценка. Второ място делят още 5 австрийски курорта с по 4.7 звезди. Други български курорти, включени в класацията, са Боровец, Пампорово и Витоша - и трите на 370 -о място с обща оценка от по 3 звезди, Мечи чал на 439 -о място с 2.9 звезди, Картала (Благоевград) и Паничище делят 586-о място с по 2.7 звезди. Много надолу в подреждането е Говедарци - 1430-о място, само с 2 звезди. Класацията очевидно не отчита, че Пампорово и Мечи чал вече са обединени и предлагат общ продукт.

segabg.com

Четете още: Кога ще бъде канонизиран Васил Левски?

Коментари

Новини Варна