IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
09:42 | 24 февруари 2018
Обновен: 10:22 | 20 април 2024

ЕК одобри схема за хуманно отношение към птиците

Земеделските стопани, които са поели ангажименти се задължават да прилагат мерките в срок от 5 години

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЕК одобри схема за хуманно отношение към птиците

Европейската комисия одобри схема на държавна помощ „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“. Помощта е с период на действие 2018-2022 г. Максималният бюджет за срока на прилагане е 172 764 450 лв., съобщават от МЗХГ.

 

Предвидено е да бъде финансирана мярка за използването на фуражи, съдържащи деоксиниваленол не повече от 2,5 мг/кг. Освен това може да се получат средства при осигуряване на свободна подова площ не по-малка от 10% над задължителния стандарт, за подобряване на условията за хуманно отношение към птиците по време на транспорт (само за доставки до кланицата) или при намаляване емисиите на амоняк с 30 %, чрез добавяне в постелята на силикатни материали.

 

Земеделските стопани, които са поели ангажименти се задължават да прилагат мерките в срок от 5 години. Помощта е предназначена за регистрирани земеделски стопани по реда на наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, предприятия,  ангажирани в първичното производство на селскостопанска продукция и за активни земеделски стопани. Необходимо е също така предприятията да не са в затруднение, както и стопанисваните животновъдни обекти да са регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

http://agrozona.bg

 

 

Четете още: Пилешко с киноа и зеленчуци

 

Коментари

Новини Варна