IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Икономика
13:49 | 24 февруари 2018
Обновен: 11:48 | 15 април 2024

МВФ ни предупреди за високия дял на лошите кредити

Вдигането на доходите е основно предизвикателство пред България, смята фондът

По материала работи: Слав Велев
МВФ ни предупреди за високия дял на лошите кредити

Банковата система в България е устойчива, но необслужваните кредити остават значително над средното ниво за ЕС. Освен това две от банките все още не са изпълнили предписанията за по-големи капиталови буфери, дадени след прегледа на качеството на активите и стрес тестовете през 2016 г. Това отбелязва изпълнителният борд на Международния валутен фонд в свое изявление, направено въз основа на докладите на мисията на фонда в България през изминалата година.По данни на БНБ делът на лошите кредити у нас в края на третото тримесечие на 2017 г. е намалял до 11.7% от 12.8% в края на 2016 г. Все още обаче лошите заеми в нашата страна са далеч над средното ниво от 5% за ЕС. Обемът им в края на септември е 6.57 млрд. лв.

 

Освен това фондът призовава българските властите да обърнат повече внимание на рисковете, които може да бъдат породени от концентрацията и свързаните лица във финансовия сектор. Според МВФ трябва да се въведе цялостна стратегия за намаляване на лошите кредити. Във въпросните две банки пък е необходимо да бъдат направени "укрепващи доверието инвестиции", въпреки че те спазват регулаторните капиталови изисквания. В изявлението на борда на МВФ не се споменават конкретни имена, но след прегледа на активите и стрес тестовете на банковата система през 2016 г. БНБ обяви, че от допълнителни капиталови буфери се нуждаят Първа инвестиционна банка и Инвестбанк.Основното предизвикателство за България е поддържането на устойчив икономически растеж и догонването на останалите държави в ЕС, посочва МВФ. Доходът на глава на населението в страната е само наполовина от средния за ЕС, а неравенството в доходите е по-високо от средното за ЕС. Застаряването на населението, отрицателният естествен прираст и миграцията оказват натиск върху бюджета и ще създадат рискове в дългосрочен план.

segabg.com

Четете още: БЛС решава дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор

Коментари

Новини Варна