IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
08:40 | 17 март 2018
Обновен: 20:43 | 10 март 2024

Трети сме по ръст на заплати в Евросъюза

Пред нас са само съседката Румъния и Унгария

По материала работи: Борис Проданов
Трети сме по ръст на заплати в Евросъюза

През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място, след Румъния и Унгария по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат, цитирани от БНР.

Данните на Евростат за България продължават да показват солиден ръст на заплащането на труда и през последното тримесечие на 2017-а година с цели 12,0% на годишна база след повишение с 10,6% през предходните три месеца. По този показател нашата страна заема трето място сред всички 28 страни - членки на ЕС.

Най-солиден скок на заплатите в България през трите месеца до края на декември 2017-а година е отчетен в строителството (повишение с 12,5% на годишна база), следвано от сферата на услугите (повишение с 11,8%) и в индустриалния сектор (повишение с 11,3%).

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна също регистрира най-солиден скок в строителството (повишение с 11,9% на годишна база), следвано от сектора на услугите (увеличение с 11,8%) и индустрията (повишение с 11,7%).


dnes.bg


Прочети още: Здравните инспектори от Варна: От 10 години заплатите ни не са вдигани
 

Коментари

Новини Варна