IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
21:32 | 19 март 2018
Обновен: 14:51 | 15 април 2024

Изнесли сме 11% повече зеленчуци през 2017 г.

За миналата година от България са изнесени 36,5 хил. тона пресни зеленчуци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изнесли сме 11% повече зеленчуци през 2017 г.

Вносът на пресни зеленчуци през миналата година е бил с 1,2% повече спрямо предходната година и е възлизал на 235,8 хил. тона, а на пресни плодове намалява с 4,5%, до 294,8 хил. тона, според предварителните данни на Националната статистика, цитирани в оперативния анализ на земеделското министерство. Увеличение има при доставките на картофи – с 4,5 хил. тона – с близо 14%, и на домати – с 5,1 хил. тона (или 7,3%). Нараства и вносът на краставици, тикви, патладжани и чесън спрямо 2016 г. – с между 2,6% и 38,5% като най-значителен е ръстът при чесъна. Вносът на зеле намалява с 30,8%, а на пиперки, гъби, лук и моркови – от 4,5% до 14,1%.

 

Доставките на пресни плодове на годишна база намаляват основно заради регистриран спад на импорта на цитрусови плодове – с 10,3 хил. тона (намаление с 9,6%). По-малко са и внесените ябълки – с 5,1 хил. тона (с 11,8%), гроздето – с 4,5 хил. тона (с 27,2%) и дините – с 3,7 хил. тона (с 10%). От плодовете, които се произвеждат в страната, понижение има и при вноса на пъпеши, вишни, сливи и ягоди – от 12,2% до 60,9% като най-значително е при сливите. Повече са и внесените праскови, кайсии, черупкови плодове, круши и череши – с между 24,8% и 68,7% на годишна база, като най-чувствителен ръст се отчита при кайсиите.За миналата година от България са изнесени 36,5 хил. тона пресни зеленчуци и 41,5 хил. тона пресни плодове или съответно с 11,2% повече и с 15,6% по-малко спрямо предходната година.

 

За увеличението на износа приносът е предимно на бобовите като износът им достига 12,7 хил. тона. Това е с 9,3 хил. тона или близо четири пъти повече в сравнение с 2016 г. Съществено нараства и износът на домати, патладжани, тикви, зеле, картофи и пиперки – от 11,4% при пиперките до 79,4% при картофите. Негативна обаче е тенденцията при износа на краставици, който намалява почти с 50% и възлиза на 5,2 хил. тона. По-малък е и износът на гъби, лук, моркови и репи – с между 40% и 70% на годишна база.

 

Понижението при износа на пресни плодове през 2017 г. се дължи главно на намаление на реекспорта на цитрусови плодове и банани – общо с 8,5 хил. тона. Сред произвежданите в страната плодове, съществено намаление спрямо 2016 г. е регистрирано при експорта на пъпеши, дини, ябълки, круши, грозде, ягоди и малини – с между 13,1% и 90,9% (най-значително при крушите). Износът на черупкови плодове, сливи и кайсии нараства в рамките на два – три пъти на годишна база, а на череши, праскови и вишни – от 39,7% до 71,9%.

http://agrozona.bg

Четете още: Над 30 млн. деца в ЕС получават мляко, плодове и зеленчуци

Коментари

Новини Варна