IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
17:40 | 19 март 2018
Обновен: 19:41 | 21 март 2024

Община Варна увеличава капитала си в лечебниците

Броят на акциите й ще се вдига съобразно вложените средства

По материала работи: Ставри Таргов
Община Варна увеличава капитала си в лечебниците

Община Варна ще увеличава капитала си във всички лечебни заведения, които подпомага финансово. Това стана ясно на заседанието на постоянната комисия по здравеопазване към ОбС. Одобрено бе писмо за промени в решения на местния парламент,  отнасящи се до отпускане на средства на болници, диспансери и ДКЦ-та.

 

Става дума за МБАЛ „Света Анна“, на която се предоставят 200 000 лв. за ортопедията, до 60 000 лв. за нов дизелгенератор, до 550 000 лв. за ремонт на родилното отделение и неонатологията, за ДКЦ „Свети Иван Рилски“ в район Аспарухово, на което се дава целева субсидия до 52 000 лв. за покриване на задължения, на Тубдиспансера, за който се отпускат до 209 000 лв., и други. Капиталът на общината ще се увеличава съобразно вложените средства, стана ясно още от писмото. Във връзка с това ще се направят необходимите постъпки до Министерството на здравеопазването.

 

Съветниците от комисията разрешиха на управителя на АГ болницата да предостави безвъзмездно на МУ – Варна, за срок от 10 г. приземни помещения от лечебното заведение за оборудване на столова. Във връзка с това висшето училище ще трябва да инвестира в ремонт и модернизация 400 000 лв. без ДДС. Столовата ще е на разположение на студенти медици, на служители на университета от намиращите с в близост факултети и на персонала на АГ-то.

 

На своето заседание комисията одобри отпускането на целеви помощи за лечение на 165 души. Сумата е в размер на 40 000 лв. Отказани бяха помощи на други 167 души, тъй като исканията им се разминават с критериите. Други 29 000 лв. се предоставят на 10 двойки с репродуктивни проблеми. Помощите са в размер от 2000 до 3500 лв.

 

Комисията одобри и докладите за самооценка на АГ болницата, които са във връзка с предстоящата й акредитация.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна