IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
18:41 | 20 март 2018
Обновен: 07:03 | 9 април 2024

Държавата губи милиарди годишно от неплатено ДДС, твърди сдружение

Според справка на НАП само за 2011 г. хазната е загубила 1,1 млрд. лв. от несъбран косвен налог

По материала работи: Слав Велев
Държавата губи милиарди годишно от неплатено ДДС, твърди сдружение

Голяма част от финансовия ресурс на страната се източва, а годишно държавата не успява да събере данък добавена стойност (ДДС) за милиони левове. Това показва справка на Националната агенция за приходите (НАП), предоставена на гражданско сдружение "Боец".

 

Информацията съобщи Георги Георгиев от движението по време на пресконференция в София.

 

Според справката несъбрания косвен налог от 2000 г. насам възлиза на милиарди левове. По думите на Георгиев, цитиран от БТА, държавата не е събрала дължимото ДДС, защото задължените лица нямали собственост, която да бъде запорирана.

 

Според справката на НАП, за периода 2000-2010 г. несъбраният косвен налог е 1,4 млрд, а само за 2011 г. е 1,1 млрд. лв. През следващите години размерът на несъбрания данък се свива до 500 - 700 млн. лв. годишно, а най-малката сума е през 2017 г. - 271 млн. лв.

 

Вчера от организацията са внесли следващо питане до НАП с искане на справка за дружества и търговци, които са участвали в различни схеми. Утре те ще внесат сигнал в прокуратурата срещу финансовия министър и премиера за бездействие по отношение на несъбраното ДДС. Освен това от движението ще искат от президента Румен Радев да свика Консулстативния съвет за национална сигурност (КСНС).

 

„За да се допусне подобна сума да не може да бъде събрана, означава, че институциите не са си свършили работата“, твърди Георгиев от „Боец“. Затова от организацията настояват за пълен списък на всички търговци, които дължат ДДС в големи размери.

 

Investor.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна