IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
08:41 | 24 март 2018
Обновен: 01:16 | 19 март 2024

Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II

Това е първата стъпка от присъединяването към еврозоната

По материала работи: Слав Велев
Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II

Българското правителство работи активно за присъединяване към ERM II, което е първата стъпка, за да продължи страната към едновременното членство в еврозоната и Банковия съюз.

 

Това е отговорил финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, става ясно от стенограмата, с която Investor.bg разполага.

 

Изказването е в отговор на въпрос на Красимир Янков от БСП за това каква е политиката на България по кандидатстването и присъединяването към банковия съюз в Европейския съюз, както и в какъв срок се очаква да бъдат въведени механизмите на Банковия съюз, в това число и Единния банков надзор.

 

„По време на Консултативен съвет по национална сигурност през юни 2014 г., на който президентът обяви, че има разбирателство между политическите партии, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката. Решението на Консултативния съвет е Българската народна банка да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки като се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност“, посочи Янков.

 

Според него ефектът от решението на Консултативния съвет за национална сигурност в голяма степен е достояние на обществеността, но призова Горанов отново да потвърди стабилността на банковата система в България във връзка с така направените стрес тестове и с международно участие на експерти от европейско ниво и решението тогава е да се инициира от Българска народна банка и се адресира към Европейския банков орган.

 

„Уважаеми господин Янков, бързам да отговоря, че не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система. Тя е достатъчно добре капитализирана. Това го показаха и стрес тестовете и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 г. Това го показва и деескалацията на макроикономическите дисбаланси, която беше направена от Европейската комисия през миналия месец. От прекомерни дисбаланси, ние преминахме към дисбаланси. Темата е много специфична“, коментира от своя страна Горанов.

 

По думите му през последното десетилетие в отговор на последиците от суверенната криза и кризата в банковата система в еврозоната, там настъпиха сериозни промени. Бяха създадени много нови механизми, структури и институции. Създаването на Банковия съюз представлява една от най-големите институционални промени, посочва министърът.

 

Той е категоричен, че България има отлични макроикономически показатели, с които устойчиво изпълнява четири от петте критерия за присъединяване към еврозоната. Става дума за държавен дълг, бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент – в случая по 10-годишни ДЦК в лева, който за февруари 2018 г. е 0,9765%, инфлация – в средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 г. е 1,32 на сто, измерена чрез Европейския хармонизиран индекс за потребителските цени.

 

„В същото време е необходимо да изпълним и условието за членство в ERM-2 е критерият за валутен курс – минимум две години участие в ERM II с фиксирания курс на лева към еврото. Предвид, че 21 години валутният борд у нас функционира, изпълнението на този критерий, не би следвало да представлява някакъв проблем, но той е формален, който не сме изпълнили. Фокусът трябва да се съсредоточи в това, ако искаме да изпълним стратегическата цел за членство в еврозоната“, посочва в отговора си Горанов.

 

"Членството в еврозоната, съответно автоматичното присъединяване към Банковия съюз, задължително изисква преди това членство в ERM II и продължаване на следваната макроикономическа политика, ориентирана към стабилността, която би гарантирала, че ще продължим да изпълняваме макроикономическите критерии за последващо членство във валутния съюз. Предвид обаче конфиденциалността на процедурата и пазарната чувствителност, не бих желал да споделям повече детайли, най-малкото от респект и правилата на нашите европейски партньори и Европейската централна банка, към които искаме да се присъединим", коментира още финансовият министър.

 

Темата стана особено актуална, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото.

 

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна