IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
Икономика
16:27 | 15 април 2018
Обновен: 14:56 | 14 април 2024

Студентите в ЕС напускат университетите най-често заради работата

Голяма част си тръгват заради безинтересните образователни програми

По материала работи: Слав Велев
Студентите в ЕС напускат университетите най-често заради работата

Над 3 млн. младежи в Европейския съюз са били в колеж или университет, но са прекъснали в някакъв момент обучението, показват данни на Евростат за 2016 г.  В същото време висше образование са завършили около 30 млн. младежи. Причините обучението да бъде прекъснато са различни. Почти 25% предпочитат да работят, вместо да учат. Други 22% решават, че образователните програми са безинтересни и не отговарят на нуждите им. Почти 18% споделят за затруднения при изучаването на материала. От друга страна, близо 10% споделят, че са напуснали по семейни причини. Около 7% са били затруднени по финансови причини, а други 5% са имали здравословни проблеми.

 

По семейни причини по-често образованието си прекъсват жените в сравнение с мъжете (16% срещу 6%). Също жените съобщават по-често за здравословни проблеми (6% срещу 4%).Мъжете си тръгват от колежите повече заради желанието да работят (28% срещу 21%) и заради затруднения в процеса на обучението (20% vs 16%).Данните за България в тази статистика са непълни, като става ясно, че прекъсналите висшето си образование са почти 8 хил.

investor.bg

 

Четете още: И Берлин на протест – недостигат жилища в столицата

 

Коментари

Новини Варна