IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:22 | 17 април 2018
Обновен: 22:24 | 18 април 2024

До два месеца променят организацията за ТЕЛК

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа, коментира експерт

По материала работи: Слав Велев
До два месеца променят организацията за ТЕЛК

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото й позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания. Това коментира пред БНТ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.
 

Преди седмица проектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли наредбата. Затова обсъждането й започна отново.

 

"След около два месеца ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. В края на миналата седмица се проведе заседание в Министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации на и за хората с увреждания", съобщи той.
 

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, коментира още Минчо Коралски.

Коментари

Новини Варна