IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
10:54 | 19 април 2018
Обновен: 19:32 | 21 март 2024

С над 92% е нараснал трафикът на летище Варна

Очаква се през тази година авиопортът на морската столица ще посрещне над 2 милиона пътници и 8 нови авиолинии

По материала работи: Пламен Янков
С над 92% е нараснал трафикът на летище Варна

В сравнение с първите 3 месеца на 2017 г. тази година за периода януари - март трафикът на летище Бургас е нараснал с 16.8%, а на летище Варна с 92.3%. Очаква се през 2018 г. летище Бургас за първи път да посрещне над 3 милиона пътници, а летище Варна над 2 милиона.

 

Като цяло прогнозата е, че през 2018 г. трафикът на черноморските летища ще нарасне с около 10%, според планираните полети към момента. Това е значителен ръст, като се имат предвид постиженията от 2017 г. (8.42%) и 2016 г. (22%). Понастоящем най-големите пазари за Варна и Бургас са Русия, Германия, Великобритания и Полша. Очаква се пътниците от последните три страни да се увеличат, като прогнозата за растеж на полските за 2018 г. е 30% - 40%. 


„Миналата година ръстът за Полша бе 70% и е чудесно тази година да видим, че Ryanair Sun ще изпълнява чартърни полети до Варна и Бургас от редица полски градове“, сподели Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. „Нараства и търсенето от Великобритания – Thomas Cook Airlines UK и TUI Airways стартират летни полети до Варна от няколко британски градове, включително Бирмингам и Манчестър“. 


Освен Ryanair Sun, Thomas Cook и TUI Airways 8 нови авиолинии са планирани за Варна: Победа, SUNDAIR GmbH, Brussles Airlines, Transavia Airlines, Corendon Airlines Europe, SkyEurope Airlines Hungary, Wings of Lebanon и Aircompany Armenia. 


Новите дестинации от Варна са 6: Касел в Германия (SUNDAIR GmbH), Залцбург в Австрия (Bulgarian Air Charter), Бирмингам във Великобритания (Thomas Cook Airlines UK), Харстад в Норвегия (Thomas Cook Airlines Scandinavia), Лион във Франция (Travel Service) и Кайро в Египет (Bulgarian Air Charter). За Бургас новите авиолинии са 8. 


По отношение на възможностите на морските авиопортове да приемат увеличения пътникопоток Улрих Хеппе заяви, че „тези цифри не представляват проблем за летищата, но въпреки това ние вече проектираме разширяването на летище Бургас, което ще се случи в периода 2019-2020 г. Ще разширим зоната за регистрация в Терминал 2, като предвиждаме до 12 допълнителни гишета за чекиране. Освен това зоната за сигурност ще бъде обновена с допълнителни рентгенови машини, ще бъде прибавена допълнителна търговска площ и паркингът към терминала също ще бъде разширен.“ 


Рехабилитира се и перонът за обслужване на въздухоплавателни средства на двете летища. По този начин ще бъдат оптимизирани местостоянките за обслужване на самолетите и ще се увеличи капацитета и ефективността. 


Във Варна приключва и ремонтът на пътека за рулиране „Алфа“, която е най-използваната и най-дългата. Реконструкцията е продиктувана от нуждите на по-големите въздухоплавателни средства и след него пътеката ще може да поеме дори самолети код „F”. 


Продължават и преговорите за нови авиолинии и маршрути. „Ние се вслушваме в клиентите си и знаем, че директни полети до Испания са много желани – както често ни се напомня на страниците ни във Facebook. Процесът на преговори обаче е дълъг“ каза Улрих Хеппе. „Например с Wizz Air преговаряхме повече от две години, а с Ryanair около година. Разбира се, ние продължаваме да работим за това повече самолети да кацат по черноморските летища“, добави той. 


През 2017 г. летище Варна и летище Бургас посрещнаха повече от 4,9 милиона пътници и повече от 37 000 полета на 99 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 181 дестинации в Европа, Близкия изток и Северна Африка. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна