IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:28 | 22 април 2018
Обновен: 08:55 | 17 март 2024

50% от парниковите газове са от селското стопанство

За трийсет години средните размери на млечните стада са се утроили

По материала работи: Юлиян Атанасов
50% от парниковите газове са от селското стопанство

Почти 50% от парниковите газове в Нова Зеландия са генерирани от селското стопанство. За сравнение в световен мащаб те са от 10 до 12%. По данни на страната замърсяването е толкова силно, че всяка седма река не става за къпане, а три четвърти от местните сладководни видове риба са застрашени.Поради тези проблем все повече земеделци призовават към по-устойчиво селско стопанство, пише dnes.bg. Млекопроизводителите, на чиято дейност се дължи 28% от износа на страната (около 7,97 милиарда евро) и 47 000 работни места – не са склонни да се съобразят с това ново екологично изискване.

 

През 2012-2013 г. в Нова Зеландия има повече крави (4,86 милиона), отколкото е населението (4,72 милиона души). Тогава бяха положени всички възможни усилия за превръщането и на най-мъничката тревичка в мляко. За трийсет години средните размери на млечните стада са се утроили. Площите с пасища са се увеличили с 45% от 1995 г. насам. Именно говедовъдството обаче е сериозен източник на парникови газове.Според преподавателя по екология и природозащитни науки Майк Джой, секторът се е развил толкова бързо поради масовата употреба на химически обогатители на почвата като азотните торове.

agrozona.bg

 

Четете още: Иран към КНДР: Без споразумения с Тръмп

Коментари

Новини Варна