IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
17:53 | 22 април 2018
Обновен: 11:27 | 13 март 2024

Мигриращите риби са силно застрашени

Бариера в реката може да навреди съществено на популацията

По материала работи: Слав Велев
Мигриращите риби са силно застрашени

На 21-и април отбелязахме Световния ден на мигриращите риби. Денят има за цел да акцентира върху значението на мигриращите риби и върху свободно течащи реки.Много видове мигриращи риби са силно застрашени, а с тях и прехраната на милиони хора по света, отбелязват от WWF. Причини за това са прегради по реките като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове. Те нарушават естествения поток на реките и възпрепятстват миграцията на рибите, отбелязват от организацията. Когато има бариера в реката, в много кратък срок тя може да навреди съществено на популацията на тези видове. Мигриращите риби от своя страна имат важна роля в хранителната верига и са индикатор за здравето на речните системи.

 

Преградите по реките имат негативен ефект върху местните жители, тъй като построяването на бараж спира преноса на наноси надолу по течението на реката и води до вдълбаване на речното корито и засилва ерозията.Тази година WWF и Световното дружество за опазване на есетрите отбелязват събитието с Виенската декларация за глобално опазване на есетрите.

agrozona.bg

Четете още: Полицията евакуира туристи от остров Мон Сен Мишел

Коментари

Новини Варна