Черешите са прекрасен и много полезен плод, който притежава редица "чудодейни" за организма свойства. Всяка година обаче в началото на "сезона на черешите" пишем и за това колко скъпи и недостъпни за средностатистическия българин са те.
В края на април за родната продукция е още твърде рано, но търсене явно има и на пазара (както личи от снимката, обиколила със светкавична бързина социалните мрежи) се появиха пресни испански череши на феноменалната цена от 279 лв. за килограм от вкусния плод. Ако искаш и можеш - купувай, ако не - гледай и снимай!
И това в контекста на факта, че през 2016 г. България е била на 36-о място по износ на череши в световен мащаб, като страната ни е изнесла продукция на стойност 1,1 милиона долара, което представлява 0,4 % от общия експорт на череши.
През 2017 г. черешите на пазара бяха малко и скъпи. Основната причина беше студената зима. Спомняте си, че температурите в Кюстендил през месец януари 2017 г. паднаха до -30 градуса, а през месец април отново слязоха под нулата, много от овощните дръвчета в района измръзнаха и реколтата беше унищожена почти на 100%, Жителите на град Кюстендил купуваха череши от съседна Македония, а в София в началото на май с.г. килограм от вкусния плод "удари" 50 лв. На варненския пазар тогава цената беше 30 лв.
Тази зима беше сравнително мека и "излъга" дръвчетата да цъфнат рано. После падна сняг, което не дава оптимистични прогнози за тазгодишната реколта и предприемчиви търговци започнаха да предлагат по пазарите пресни испански череши за почти 300 лв. на килограм. Това предизвика коментари в социалните мрежи и вече се предлага нов вид диета: Помириши черешите! Въпросът е колко ще искат търговците за едно "помирисване" на този вкусен и все по-рядък плод!
Черно море
Прочетете още: Чудните свойства на черешите
Коментари