IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
16:32 | 25 април 2018
Обновен: 00:12 | 26 април 2024

Абсолютен рекорд удариха цените на черешите - 270 лв. за килограм

В социалните мрежи предлагат нов вид диета: Помириши черешите!

По материала работи: manager
Абсолютен рекорд удариха цените на черешите - 270 лв. за килограм

Черешите са прекрасен и много полезен плод, който притежава редица "чудодейни" за организма свойства. Всяка година обаче в началото на "сезона на черешите" пишем и за това колко скъпи и недостъпни за средностатистическия българин са те.

 

В края на април за родната продукция е още твърде рано, но търсене явно има и на пазара (както личи от снимката, обиколила със светкавична бързина социалните мрежи) се появиха пресни испански череши на феноменалната цена от 279 лв. за килограм от вкусния плод. Ако искаш и можеш - купувай, ако не - гледай и снимай!

 

И това в контекста на факта, че през 2016 г. България е  била на 36-о място по износ на череши в световен мащаб, като страната ни е изнесла продукция на стойност 1,1 милиона долара, което представлява 0,4 % от общия експорт на череши. 

 

През 2017 г. черешите на пазара бяха малко и скъпи. Основната причина беше студената зима. Спомняте си, че температурите в Кюстендил през месец януари 2017 г. паднаха до -30 градуса, а през месец април отново слязоха под нулата, много от овощните дръвчета в района измръзнаха и реколтата беше унищожена почти на 100%, Жителите на град Кюстендил купуваха череши от съседна Македония, а в София в началото на май с.г. килограм от вкусния плод "удари" 50 лв. На варненския пазар тогава цената беше 30 лв.

 

Тази зима беше сравнително мека и "излъга" дръвчетата да цъфнат рано. После падна сняг, което не дава оптимистични прогнози за тазгодишната реколта и предприемчиви търговци започнаха да предлагат по пазарите пресни испански череши за почти 300 лв. на килограм. Това предизвика коментари в социалните мрежи и вече се предлага нов вид диета: Помириши  черешите! Въпросът е колко ще искат търговците за едно "помирисване" на този вкусен и все по-рядък плод!

 

Черно море

 

Прочетете още: Чудните свойства на черешите

 

 

Коментари

Новини Варна