IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:51 | 10 май 2018
Обновен: 15:18 | 30 април 2024

Чакаме над 60 000 туристи от Норвегия тази година

Моите сънародници харесват много българското Черноморие, каза посланик Лисе Николине Клевен Гревстад

По материала работи: Борис Проданов
Посланикът на Кралство Норвегия в България, Румъния и Молдова Лисе Николине Клевен Гревстад посети за първи път Варна, след като бе назначена на поста през септември м.г.

Туристите от Норвегия харесват много българското Черноморие и обичат да идват тук през лятото. През м.г. над 60 000 души са посетили Вашата страна. Надявам през т.г. броят им да се увеличи, такива са мненията в медийното ни пространство. Това заяви посланикът на Кралство Норвегия  Лисе Николине Клевен Гревстад. Във Варна тя се срещна с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев. 


Между България и Норвегия има установено добро сътрудничество. Има и интерес от компаниите  за развитие на бизнеса. За това ще помогне и създадената търговска камара, в която участват български и норвежки фирми, каза още посланик Гревстад. Тя поясни, че на 23 май т.г. в София ще бъдат обявени новите финансови параметри на норвежките грантови схеми за периода 2014 – 2021 г. Средствата за нашата страна са в размер на 210 млн. норвежки крони(около 42 млн. лв.), докато през миналия период са били 126 млн. крони(около 25,2 млн. лв.). Парите са основно за развиване на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, правосъдието, НПО, околната среда и други. България е четвъртият бенефициент на норвежките финансови схеми, добави дипломатът. Тя увери, че е приела присърце да рекламира Варна като дестинация за 4 сезона. 


Запознахме посланика на кралство Норвегия с проектите, които се реализират в града ни, с предизвикателствата пред нас, както и с икономическия, образователния и културния ни потенциал. Надявам се традиционно добрите ни взаимоотношения да се развиват още по-успешно в бъдеще. Много бих се радвал, ако гостите от Норвегия  преоткрият Варна като дестинация за 4 сезона, каза след срещата кметът Иван Портних.  

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна