IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:09 | 16 май 2018
Обновен: 09:40 | 12 април 2024

Изкупуването на череши в Кюстендилско започва на 24 май

Производители: Под 1 лв. черешата не трябва да пада

По материала работи: Слав Велев
Изкупуването на череши в Кюстендилско започва на 24 май

Кампанията по изкупуването на череши в Община Кюстендил започва на 24 май, стана ясно на редовното месечно съвещание на кметовете и кметските наместници в общинска администрация. Очаква се при тази кампания цената на червените плодове да бъде около 80 стотинки за килограм, което е много малко. Според тях  цената трябва да бъде поне 1 лев за килограм, за да може част от тези средства  после да бъдат вложени за нови овощни насаждения. Като се приспаднат и парите за берачи за тях не остава нищо. Това става ясно от думите на Пламен Иванов, кмет на село Соволяно. В неговото село ще има 11 пункта за изкупуването на череши, като насажденията са около 2 000 дка.

 

„Под 1 лв. черешата не трябва да пада, за да има производители, иначе ще се отказват. Има импулс от млади производители, които работят, но от 3 години не са изкарали нищо и ако сега цените са ниски , ще се откажат младите хора да се занимават със земеделие. Радвам се, че се прави стройна организация, за да няма кражби „, коментира кметът на село Шишковци Климент Терзийски, цитиран от dariknews.bg. Заявления за откриване на пунктове се приемат в общинска администрация до 23 май. Черешите от тазгодишната реколта от по-късните сортове ще са по-едри, но количествата ще са по-малки. Това прогнозира проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие Кюстендил пред monitor.bg. Експертът обясни, че по време на априлските жеги е имало много цветове, но пчелите не са успели да ги опрашат.По думите му засега трябва да се изчака и дали няма да има много дъждове, които да напукат плодовете, които сега зреят бързо.

agrozona.bg

 

Четете още: Градушка опустоши Врачанско и Плевенско

Коментари

Новини Варна