IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
08:51 | 19 май 2018
Обновен: 00:27 | 17 март 2024

С богата програма „Св. св. Константин и Елена“ отбелязва двоен празник

Денят на Светите Равноапостоли и празникът на комплекса ще започне с тържествена света литургия в манастира

По материала работи: Пламен Янков
Снимка АРХИВ

Със специална програма ще бъде отбелязан 21 май - денят на Светите Равноапостоли Константин и Елена и празник на едноименния курортен комплекс. Тържествата ще започнат в 9 часа със света литургия в манастира „Св. Св. Константин и Елена“, в 10:30 часа започва литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан.

 

Програмата ще продължи в 11 часа на откритата сцена пред ресторант The Bay с празничен концерт на представителния духов оркестър на ВМС на Република България и фолклорeн ансамбъл при ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

През 2018 г. първият български черноморски туристически комплекс Св. Св. Константин и Елена празнува 110 годишнината си. Познат преди повече от век с красивите си пейзажи и прекрасна природа, в наши дни курортът е морска и СПА дестинация с традиции в морелечението, Балнео и СПА туризма. Сред най-големите предимства на мястото са уникалните му природни дадености – красива природа, чист въздух и плажове, които се съчетават с пълноценна почивка, море, лечебна минерална вода и морски климат. Курортът предлага СПА и Уелнес уикенди и ваканции, условия за спорт, рехабилитация, грижи за здравето и красотата през цялата година. 


Богат е събитийният календар за 110-годишнината. Честванията започнаха със скулптурния пленер „Докосване до природата“, който посрещна четвъртото си издание с международно участие от Македония, Украйна и България, с фестивала „Море здраве и красота“, предложил научни, образователни, развлекателни и творчески събития, с празника на курорта 21 май. Книга за миналото и настоящето на курорта, както и пътуваща в Европа фотографска изложба ще го презентират като морска и СПА дестинация в Германия, Чехия и Русия.

 

Празникът на гроздолечението е сред събитията, които ще предложат терапии с вино и грозде, запазени още от времето на Първата гроздолечебна станция, съществувала в курорта през 30-те години на ХХ век. В деловата програма, която ще се състои в най-новия петзвезден Хотел Астор Гардън, са включени събитията Национален съвет по туризъм, Втори българо-руски форум на побратимените градове, Почетна среща между доайени на курорта и студенти, Борд на европейската СПА асоциация /ЕСПА/ и на годишното събрание на партньорите по международния проект „По стъпките на римляните“.

 

За ценителите на изящните изкуства е изложбата „Еден – светлинни инсталации от стъкло“ на Веселина Гекова. Експозиция ще покаже керамични съдове, открити през миналия век на територията на курорта.

 

Сред спортните инициативи са 10-и тенис турнир за аматьори и спортна обиколка 110-години морски курорт Св. Св. Константин и Елена. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна