IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
09:01 | 20 май 2018
Обновен: 23:58 | 21 декември 2023

Данъчно облагане за апарт хотелите се предлага в проект на НФСБ

Депутатите предлагат изменение на Закона за местните данъци и такси

По материала работи: Юлиян Атанасов
Данъчно облагане за апарт хотелите се предлага в проект на НФСБ

Данъчно облагане за апарт хотелите се предлага в проект на Националния фронт за спасение на България (НФСБ). Проектът предвижда промени в Закона за местните данъци и такси и бе внесен днес, съобщи политическата формация. Според осемте народни представители, подписали проекта, има неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти за настаняване, които се облагат с патентен данък, и собствениците на апартаменти. За вторите не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без наем, се казва в мотивите.Апарт хотелите ползват курортните ресурси в курортните общини. Поддържането на тези ресурси е задължение на общината. Това е свързано с по-големи разходи на публичната власт, ползата от която е не само за туристите, но и за собствениците на обектите за настаняване, посочват вносителите.  Те предлагат данъчно облагане и на тези обекти, с изключение на основното жилище за собственика.

 

„Имаме уверението, че промените ще бъдат разгледани и подкрепени и от останалите парламентарни групи, и от останалите колеги от нашата парламентарна група. По време на предварителните разговори стана ясно, че всички желаят повече приходи в бюджета и по-справедлива конкуренция в областта на туристическия бизнес“, заяви Борис Ячев.Според групата очакваният финансов ефект се изразява в допълнителен годишен приход на курортните общини в размер на около 200 млн.лв.В съобщението се припомня, че промените бяха анонсирани от вицепремиера Валери Симеонов по време на срещите му с парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и „Воля“.

investor.bg

Четете още: Българите зад граница - повече от тези в България

Коментари

Новини Варна