IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:24 | 22 май 2018
Обновен: 04:04 | 22 февруари 2024

Проектът "Белене" – еко! И по наши, и по евростандарти

Не е опасно да се строи втората АЕЦ, убеден е екоминистърът

По материала работи: Слав Велев
Проектът "Белене" – еко! И по наши, и по евростандарти

Проектът за строителството на АЕЦ "Белене" покрива изцяло стандартите за екологична безопасност. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

 

"Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ "Белене”. Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата", каза той пред Нова.

 

Министър допълни, че проектът има всички документи от екологична гледна точка.

 

"Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ "Белене", заяви Димов.

 

По темата за мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците, министърът обясни, че това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката.

 

Министърът коментира и предлаганото увеличение на екотаксите за дизелови автомобили над 10 години.

 

"Промяната, която се прави, е новите автомобили да бъдат с намалена екотакса. Електромобилитие няма да плащат. За по-старите ще има увеличение, като то е в рамките на около 15%. Това е една от множеството мерки, които трябва да се предприемат в тази посока", каза Димов.

 

Той коментира и протестите във Варна срещу добиването на газ в Добруджа. Хората в района се притесняват, че има опасност Девненските извори да бъдат замърсени, каквато е констатацията на двете басейнови дирекции.

 

"Има потенциален риск и от тази гледна точка районната инспекция във Варна е дала отрицателно становище. То беше обжалвано пред мен, потвърдил съм решението и естествено сега има възможност да се отиде на съд, която е и следващата инстанция", каза Нено Димов.

 

Той говори и за изваждането на плажа "Болата" от резервата "Калиакра". Министърът обясни, че територията остава защитена. Разликата е, че е дадена за стопанисване на местните общности и кмета на района.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна