IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
12:19 | 24 май 2018
Обновен: 14:45 | 14 април 2024

До 2 години ще има дефицит на 750 000 ИКТ специалисти

Това заяви евродепутатът Ева Майдел

По материала работи: Слав Велев
До 2 години ще има дефицит на 750 000 ИКТ специалисти

Тенденциите показват, че при настоящия темп на развитие на дигиталната икономика през 2020 година ще има недостиг от 750 хиляди ИКТ специалисти. Това заяви евродепутатът Ева Майдел в хода на Европейската бизнес среща - форум на високо равнище, на който се обсъждат предизвикателствата пред настоящето и бъдещето на икономиката на Европа.

 

По думите на евродепутата хората са най-важния ресурс за дигитализацията, те са в основата на иновациите, а дефицитът на специалисти ще бъде сериозно предизвикателство, което трябва да се адресира незабавно чрез обучения и преквалификации.

 

"Седем технологии имат най-голям принос за дигиталната революция - това са изкуственият интелект, автономните превозни средства, големи данни, 3D-принтиране, интернет на нещата, роботика и дронове и социалните мрежи", коментира Майдел по време на дискусионния панел за предизвикателствата пред дигиталната индустрия.

 

Според Майдел обаче има проблем в комуникирането как точно тези технологии улесняват живота ни. Това създавало предпоставки за всяване на страх у обществото, че роботите например ще ни превземат.

 

Сред специалните гости на срещата на високо равнище бяха председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисарите Катайнен, Домбровскис, Малмстрьом, Московици, както и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна