Налозите върху цигарите генерират близо 10% от приходите в бюджета
Въпреки сериозното редуциране на нерегламентираните практики приходите от нелегална търговия с тютюневите изделия се оценяват на 110-160 млн. лв. за 2017 г.
Публикувана: 4 Jun 2018 | 13:53

За 2017 г. 10% от всички данъчни и осигурителни приходи в държавната хазна са генерирани от облагането с акциз и ДДС на тютюневите изделия. Това е около 2,9 млрд. лв., като 98% от тях идват от облагането на фабрични цигари. Това стана ясно по време на конференцията „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“, организирана от Института за пазарна икономика (ИПИ) и „Алфа рисърч“.

Само от акцизи върху този тип изделия в бюджета за миналата година са постъпили 2,3 млрд. лв., а от ДДС – 568 млн. лв. 

Според данните за изминалата година освободените за потребление и съответно обложени цигари са 13,7 млрд. къса. 

Цигарите са най-тежко обложеният продукт на пазара, твърдят още от ИПИ, като към момента над 85% крайната цена на най-купуваните цигари се формира от налози. Любопитното е, че 55% от пушачите не осъзнават, че такава голяма част от средствата, които влагат за тютюневи изделия отива в държавната хазна под формата на данъци. 

Изследване на ИПИ показва, че през последните 11 години незаконната търговия на цигари в България е донесла приходи за криминалния сват в размер на 2,6 до 3,6 млрд. лв., като най-голям бум е имало през 2010 г. Тогава приходите от незаконна търговия са донесли са генерирали приходи за подземния сват в размер на 450-460 млн. лв. само за годината. 


Към момента, въпреки сериозното редуциране на нерегламентираните практики, приходите от нелегална търговия се оценяват между 110-160 млн. лв. за 2017 г. „Това е ресурс, който в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите етажи на властта“, коментира Петър Ганев от ИПИ.

Физическият контрол във фабриките обаче дава резултат, категоричен е той. През последните 3 години има сериозно намаляване на необложените тютюневи изделия на пазара. Данните, че през последните 3 години се пуши повече също показва, че се преминава плавно от нелегален към легален пазар, защото от проучването на „Алфа рисърч“ пък става ясно, че все пак процентът на хората, които пушат намалява. 

Според прогнозите нелегалният пазар на тютюневи изделия за миналата година възлиза на 6,6%, като необложените цигари са за 190 млн. лв. Приходите от незаконната търговия, при праг от 70% от средната цена на легалните цигари, са около 156 млн. лв. (средна цена на кутия на черно е около 3,50 лв.). 

Агенция „Митници“ също съобщиха любопитни данни. За цялата 2017 г. са заловени над 37 млн. къса цигари и 16 тона тютюн за пушене. Само от началото на тази година до края на май са хванати 33 млн. къса и 34 тона тютюн за пушене. Обяснението на Светослав Владимиров от ведомството е, че сериозно е затегнат контролът на пунктовете „Лесово“ и „Капитан Андреево“. Резултат дава и забраната от тази година за публикуване на обяви за продажба на стоки, за които не е заплатен акциз. 

По време на конференцията стана ясно още, че се планира да бъде изготвен регистър на всички машини и съоръжения за производство на тютюневи изделия, какъвто има и за спиртните напитки. 

От ИПИ направиха изрично уточнение, че данните не е коректно да бъдат съпоставяни с данните от прочувания на база празни опаковки, защото метода на изследване, а също и времевия диапазон са различни. 

Според икономиста Йосиф Аврамов пък българското легално производство на цигари е намаляло с над 50%, а за сметка на това цената на родното производство се покачва. Според него това е предпоставка за увеличаване на нелегалния пазар, а не за свиване, каквито данни се представиха на конференцията. 

От данните на „Алфа рисърч“ се разбра че 39% от пълнолетните граждани на България пушат, което е около 2,3 млн. души. Около 5,6% от тях пушат контрабандни цигари. Над 11% споделят, че през последните години им се е случвало да пушат нелегални папироси. Според ИПИ тези 250 хил. души са една от най-рисковите групи, която при определени условия би била склонна да потребява необложени тютюневи изделия. Изследването обаче не включва лицата под 18 години, както и туристите, които за миналата година са били близо 8 млн. души. Месечният среден разход за пушач възлиза на 121 лв., при средна цена от 4,90 лв. за кутия цигари, 56% от пушачите пък са мъже.

Investor.bg

 

Още от: Икономика

Коментари ( 0 )