IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
12:45 | 7 юни 2018
Обновен: 09:54 | 24 април 2024

Ще търсим финaнсиране за нова канализация от Фонда на фондовете

За всеки проект ще се отпускат по 20 млн. лв.

По материала работи: Слав Велев
Ще търсим финaнсиране за нова канализация от Фонда на фондовете

 

Възможност за финансиране на проектите за отделяне на дъждовната от битовата канализация на Варна ще се търси от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“.  Това стана ясно на среща дискусия на бизнеса във Варна и региона с местните власти, организирана от „Капитал“. Форумът се проведе в курорта Златни пясъци.

 

Варна има много наследени проблеми с инфраструктурата и при екстремална ситуация, каквато се създаде с последния проливен дъжд, ще се стига до наводнения. Това може да се реши само с отделянето на дъждовната от битовата канализация, припомни кметът Иван Портних. Имаме 2 готови проекта на обща стойност 100 млн.лв. и сме в процес на търсене на финансиране, добави той.

 

Една от възможностите в това отношение е „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ или Фонда на фондовете, съобщи неговият изпълнителен директор Светослава Георгиева. Разполагаме с нас 1 млрд. лв., които са алтернатива на безвъзмездната помощ от ЕС.  Това са гаранции, кредити или дялово финансиране, осигуряващи подкрепа за жизнеспособни проекти. Условието за тях е да се привличат и частни ресурси. Разполагаме и с фонд „Градско развитие“ с над 350 млн. лв. за проекти за подобряване на градската среда, туристическото, културното наследство и други. На същия принцип работи и програма „ДЖЕСИКА“.  С този финансов инструмент бе обновен Юнашкият салон във Варна и бе създадена мрежа за електромобили. За всеки проект, например за нова канализация, могат да се отпуснат до 20 млн. лв., обясни Георгиева.

 

Ще бъдем активен партньор на Фонда на фондовете и ще сме сред първите, които ще кандидатстват за средства, увери кметът.

 

Той посочи, че през последните 2 г. се работи ударно за подобряване на инфраструктурата на Варна.  Само за т.г. са предвидени близо 400 млн. лв. заедно с парите от държавата. Потенциалът на Варна е огромен. Най-големият капитал на града и бизнеса обаче са младите образовани хора. Важното е те да получат възможност да се реализират тук, каза още кметът.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна