IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:21 | 14 юни 2018
Обновен: 10:38 | 25 април 2024

Миглена Тачева, директор на Националния институт на правосъдието: Водещи сме в областта на съдебното обучение

Между 5 000 и 7000 души годишно минават през специализираните курсове

По материала работи: Пламен Янков
Миглена Тачева, директор на Националния институт на правосъдието: Водещи сме в областта на съдебното обучение

Ние сме водещи в областта на съдебното обучение и това го доказа Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи директорът на Националния институт по правосъдието Миглена Тачева, който е домакин на 21-то общо събрание на европейската мрежа за съдебно обучение. Форумът се провежда в курортния комплекс „Слънчев ден“.

 

Съдебното обучение беше една от темите, представени на работния обяд на министрите от министър Цецка Цачева. Благодаря за подкрепата й, защото имаше натиск за разглеждане на други теми, поясни Тачева.

 

Ние не правим само въвеждащо начално обучение, а текущо, което е за всички съдии, прокурори и съдебни служители. За година през него минават между 5 000 и 7 000 души. Т.г. началният ни випуск беше от 81 колеги – кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи. Догодина випускът ще бъде от 83-ма души, уточни Миглена Тачева.

 

Тя добави, че с усилията и на министър Цачева в националния класификатор е въведена професията съдебен служител. Досега на тази длъжност се назначаваха хора с друго образование. В момента се изготвят стандартите за тази професия, които трябва да се приемат от управителния съвет на националната агенция по професионално образование и подготовка. След това министърът на образованието и науката ще подпише заповед и стандартите могат да се прилагат не само в университетите – в бакалавърска специалност, но ще послужат за основа и на специални програми за гимназиите или средните професионални училища. Идеята е още в 3-годишното обучение да създадем и правна култура у хората, които ще работят в съдебната власт – Съд, Прокуратура, Следствие, а оттам да се подготвят кадри за адвокатурата, нотариалните кантори и за частните съдебни изпълнители, обобщи Миглена Тачева. 

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна