IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
15:30 | 15 юни 2018
Обновен: 23:49 | 10 април 2024

Отлага се изграждането на полигон за утилизация на боеприпаси край Варна

Комисията по архитектура изрази становище, че въпросът не е в тяхната компетенция

По материала работи: Пламен Янков
Отлага се изграждането на полигон за утилизация на боеприпаси край Варна

Не е в компетенциите на Общински съвет – Варна да разреши изработването на Специализиран подробен устройствен план /СПУП/ за терен, собственост на „Терем – КРЗ Флотски арсенал“ в землището на с. Константиново край Варна. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Архитектура, строителство, устройство на територията“, на което беше обсъден въпросът.

 

Имотът с обща площ от 620 дка е със статут на специален терен. Собственикът е подал уведомление до РИОСВ – Варна, че има намерение в част от него да извършва „утилизация на морски боеприпаси, които са включени в списъка на излишните за Българската армия оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия“.


Съгласно Закона за устройство на територията разрешение за изработване на подробни устройствени планове за територии, върху които се предвижда изграждане на специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната, се дава със заповед на министъра на отбраната, на министъра на вътрешните работи или на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“. 


Съветниците излязоха със становище, че въпросът не е от компетенциите на Общинския съвет, и върнаха преписката към общинската администрация.

 

Мариана Стойкова

Коментари

Новини Варна