IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
09:24 | 15 юни 2018
Обновен: 13:22 | 20 април 2024

Стипендиантка на Фондация „Св. Св. Константин и Елена” подреди изложба

Младата авторка показва пред публика проект, вдъхновен от библейската притча за изгонването на Адам и Ева от Рая

По материала работи: Пламен Янков
Стипендиантка на Фондация „Св. Св. Константин и Елена” подреди изложба

Изложбата „Еден – светлинна инсталация на форми от духано стъкло” на младата художничка Веселина Гекова, която спечелили финансиране по стипендиантска програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена”, ще бъде представена в Галерия “Графит“ в гр. Варна. Откриването на експозицията ще започне в 18:30ч на 18 юни 2018г. Младата авторка показва пред публика проект, вдъхновен от библейската притча за изгонването на Адам и Ева от Рая. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието са претворени чрез стъклени пластики, аранжирани като светлинни инсталации. Творбите са създадени в ателието на НБУ, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава - Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.

 


 

За себе си Веселина Гекова споделя: „Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма. Стъклото е материалът, който използвам най-често в артистичните си разработки поради неговата прозрачност и свойство да отразява и пречупва светлината. С изложбата Еден представям метафората за еволюцията на човешкото самосъзнание.” 


Веселина Гекова е завършила бакалавърска програма „Пластични изкуства“ в Нов Български Университет. Специализирала е програма „Изящни изкуства” в Лондон. 

 


 

Изложбата „Еден” се реализира по програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена.

 


Експозицията може да бъде видяна от 18 до 30 юни 2018г в Галерия „Графит“,гр.Варна.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна