IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:46 | 17 юни 2018
Обновен: 01:39 | 19 април 2024

Оранжерийните домати и черешите поевтиняха драстично за седмица

При плодовете прави впечатление сериозния скок в цените на ягодите

По материала работи: Слав Велев
Оранжерийните домати и черешите поевтиняха драстично за седмица

Цената на оранжерийните домати и черешите се сви с по 1/5 за изминалата седмица. На едро доматите, отгледани в парници се предлагат по 1.58 лв./кг, а черешите по 1.98 лв. за кило. Това сочат седмичните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Прави впечатление, че продажната стойност на черешите е скочила над 3 пъти от градините до тържищата, а след това последния търговец товари цената още, за да реализира своята печалба. При подобна ситуация е напълно обяснимо защо продукцията на стопаните остава непродадена дори в плодородна година като тази, когато цената е по-ниска, но има достатъчни количества. В момента черешите се изкупуват от градините по 60-70 ст./кг и много от фермерите се отказват от обирането на дърветата, поради ниските изкупни цени и липсата на реализация в преработвателни предприятия.

 

При плодовете прави впечатление сериозния скок в цените на ягодите – с почти 30 на сто само за седмица. Поскъпване има и при лимоните. От зеленчуците с над 8% е поевтиняването при пресните картофи, надолу е цената и на оранжерийните краставици. Сезонно поевтинява и зрелият кормид лук, докато морковите поскъпват значително – с 13 на сто.При хранителните продукти има регистрирано поевтиняване на скумрията и пилешките бутчета, поскъпването е символично при маслото, малотрайните колбаси и каймата.

agrozona.bg

 

Четете още: И утре остава дъждовно, температурите - до 28 градуса

Коментари

Новини Варна