IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
10:26 | 20 юни 2018
Обновен: 14:55 | 6 април 2024

Бум от работещи ученици във Варна през лятната ваканция

Молбите до средата на юни са с над 15% повече от същия период на миналата година

По материала работи: Борис Проданов
Снимката е илюстративна.

Все повече стават учениците между 16 и 18 г., които искат да припечелят по време на лятната ваканция. В Инспекцията по труда във Варна до средата на юни има 420 молби за наемане на непълнолетни, което е с 65 повече от миналата година – т.е. завишението е над 15%. Логично по Черноморието предпочитан бранш е туризмът.

 

Тийнейджърите се хващат на работа, за да изкарат джобни пари или да ударят рамо на семейните бюджети. Основно работят като бармани, сервитьори или хотелски рецепционисти.

 

Това естествено става след подаване от страна на работодателите на необходимите документи в Инспекцията по труда.

 

Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна, коментира в интервю за националната телевизия, че децата са длъжни да извадят медицински свидетелства, заверени от ЛКК. Ако започва работа преди 1 юли е необходимо да представи от училището служебна бележка и декларация от родителя, в която той е заявява, че е запознат с условията на работа на детето.

 

На работните си места подрастващите трябва са защитени максимално от трудови злополуки. Работодателите спазват масово тези изисквания. Не липсват обаче и случаи на нарушения.

 

Наемането на дете без разрешение на Инспекцията по труда е криминално деяние, добавя Иван Иванов. Той уточни, че при регистриране на такъв случай актът се предава на Районната прокуратура за повдигане на обвинение срещу работодателя. За миналата година подобни нарушения има общо 13.

 

Санкциите за работодатели, които не спазват закона при наемането на непълнолетни, варират от 1500 и 15 000 лв.

 

Още по темата: Черноморският регион генерира 5% от световните туристически приходи

Коментари

Новини Варна