IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
16:23 | 21 юни 2018
Обновен: 09:34 | 15 април 2024

Газ от Турция тръгва през България до дни

Министър-председателят призова за 100% спиране на икономическите мигранти и затваряне на границите на Европа за тях

По материала работи: Слав Велев
Газ от Турция тръгва през България до дни

Следващата седмица изгражданият интерконектор за пренос на газ от Турция през България ще бъде открит. За газовата връзка с Гърция се провеждат в момента търговете за тръбите и се очаква инфраструктурното съоръжение да заработи до края на тази година. Това съобщи при откриването на първия Икономически форум в Пловдив министър – председателят Бойко Борисов. Той уточни, че газ от Азербайджан за България е договорен при срещата му с президента Илхан Алиев.

 

„Президентът Алиев каза: „Колкото искаш, толкова”. Вече имаме магистрала да докараме азерски газ до Пловдив. Ще имаме газ от Гърция, Турция, от Азербейджан. С румънската връзка работим. И ако може с ЕК да намерим вариант как да работи газовият хъб „Балкан”, за да може да пуснем транзитно газ и част от него да се търгува, ще е добре. Президентът Путин каза – разбери се с тях”, обясни на аудиторията при откриването премиерът.

 

Борисов се възмути и от искания от БСП вот на недоверие към правителството му. По думите му износът на страната ни с иновативни технологии и машиностроене е над 5,7%. Завод след завод никнат в страната. „Като карате по Цариградско шосе от София и влизате в Пловдив, все едно трафикът е един и същ. Тракия отесня. Това се дължи на хилядите нови работни места, за които не ни стигат работници и за стабилния от няколко години 3,9-4% брутен вътрешен продукт. Неслучайно всички кредитни агенции дават изключително добра перспектива в своите доклади. Само преди няколко седмици излязоха новите проучвания, в които се казва, че за България е перспективата е стабилна икономическа перспектива. 10% плосък данък, 20% ДДС – идеално за инвеститорите. И това ще продължи, докато ние управляваме”, каза той. По думите му безработицата е 6%, а в големите градове, като София и Пловдив е буквално нулева. Не работят само тези, които не искат. Външният ни дълг в момента е 25%, като до края на годината ще го смъкнат с 1%. От София може бързо и лесно да се стигне по магистрали и европейски коридори до балканските и европейски столици и големи градове.

 

„Което дава по-големи перспективи за влизане в чакалнята на еврозоната. Не се управлява лесно при този див популизъм и в света, а и в България. Какво бизнесът повече би желал? Аз не си представям”, заяви Бойко Борисов. Според него правителството влага много усилия и за добросъседските отношения между балканските държави. Той похвали Гърция и Македония за проявената воля. На 4 юли в Солун ще е срещата на балканските премиери на Румъния, Сърбия, Гърция и България, а на следващия ден започва форматът 16 плюс 1 с китайския премиер в София. На срещите ще бъдат обсъдени проектите за свързаността на балканските пристанища с ж.п. линиите, чрез Дунавската стратегия.

 

Притокът на икономически мигранти към Европа трябва да бъде спрян на 100%, повтори тезата си и в Пловдив Борисов. Тези хора, които бягат от войната, трябва да бъдат настанявани в центрове и впоследствие да бъдат връщани в държавите си. За да бъдат подкрепени България, Гърция, Италия и Испания, от ЕС може да купят още кораби, да назначат още граничари и митничари, за да бъде спрян притокът на мигранти. Споразумението с Турция трябва да важи, бе категоричен премиерът. „Само преди година и половина – две България беше под страхотен натиск от мигранти. С президента Ердоган се разбрахме и от година и половина – две ние имаме нулев миграционен натиск. Струваше ми много усилия. Личен гарант съм за това с президента Ердоган. С вродената ми скромност, мога да кажа, че това се дължи на мен”, каза Борисов, като припомни бунтовете на бежанците в лагерите в София и Харманли.

 

„Излизат и казват – това правителство е вредно за България. Чакайте, не ви ли е странно, че дойде ли БСП на власт, всички фондове спират. Те разбира се казват, че това е заради работата на ГЕРБ, но като дойде ГЕРБ на власт, фондовете тръгват. Но България и Гърция имат повече пари от предишния програмен период. Кажете едно благодаря. С кое сме вредни? Че сме докарали повече пари? Че сме отсекли мигрантската вълна единствени в Европа? Единствени!”, се ядоса премиерът на искания вот на недоверие от страна на БСП.

 

На форума присъстваха: министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова, г-н Иван Кръстев, председател на Центъра за либерални стратегии, г-жа Лариса Манастирли, директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Някои от международни лектори, потвърдили участие, са: г-н Аруп Банерджи, регионален директор на Световната банка за страните от ЕС, лорд Франсис Мод, бивш министър на търговията и инвестициите и член на Камарата на лордоветена Великобритания, г-жа Софи Маклафлин, представител на екипа на френския президент Макрон, г-н Джордж Провопулос, председател на Юробанк България, г-жа Анна Дамаску, председател на Борда на „Прозрачност без граници“, г-жа Ана Диамантопулу, председател на DIKTIO – „Мрежа за реформа в Гърция и Европа“ и бивш еврокомисар на Гърция.

 

 Контрабандата на цигари намаляла в пъти

 

Контрабандата на цигари без бандерол е намаляла в пъти, откакто ГЕРБ е на власт и е вече под 6% за последното тримесечие. Когато Борисов 3 идва на власт, контрабандата на цигари е била 34%, а приходите в бюджета са били намалели със 120 милиона лева. Влизането на новите технологии в КАТ и Митниците пък са довели до отлив на служители. „И губим кандидати за работа. 30% са вакантните места в КАТ, откакто въведохме камерите и таблетите, няма желаещи за катаджии. 20% митничари е недокомплектът, 30% за военослужещи”, обясни министър- председателят. Именно заради няколкото милиарда лева повече събрани в бюджета са дадени повече пари на БАН, на пенсионерите, учителите и тъмничарите, както се изрази премиерът, за служителите на Съдебната охрана.

 

Monitor.bg

Коментари

Новини Варна