10 младежи с умствена изостаналост и ментално затруднение преминаха 3-месечно професионално обучение за специалност „помощник-кухня“. Инициативата е част от дейността на сдружение „Няма невъзможни неща“ и цели да им помогне да се развиват и реализират на пазара на труда.
По време на обучението младежите са се научили и на нещо повече от рецепти и готварски умения.
„Дойдоха тук като новаци. Изградиха професионални умения и умения да работят всички заедно, в екип, и надминаха с това дори нашите очаквания. Разгърнаха себе си като личности, изпълнени с много ентусиазъм да работят, с много воля да покажат на света какво могат. Те наистина могат повече отколкото ние очакваме от тях“, каза Албена Славова, мотиватор в сдружението.
В инициативата се включи и Териториалният център за квалификация и преквалификация във Варна. Курсът, организиран с неговото съдействие, подготвя младежите по специалност „работник в заведенията за производство на храни“.
„Те получават първа степен на професионална квалификация, завършват със свидетелство. Искрено се надяваме да получат по-добър шанс за реализация, да бъдат по-конкурентоспособни. Благодарение на тази инициатива се надяваме да докажат на себе си и на целия свят, че няма невъзможни неща“, сподели Катерина Пеева, представител на Центъра.
Цветелин е на 34 години. От 11 години живее във Варна. Включва се в курса с много ентусиазъм и старание да бъде прецизен. „Първо беше по теория, после по практика. Правихме предястия, после салати, основни и десерти. И сме много доволни“, сподели той.
Елена Кирова
Коментари