IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
15:16 | 15 юли 2018
Обновен: 19:05 | 21 март 2024

Младежи с увреждания придобиха кулинарни умения

По време на обучението младежите научиха и нещо повече от рецепти и готварство

По материала работи: Борис Проданов
Младежи с увреждания придобиха кулинарни умения

10 младежи с умствена изостаналост и ментално затруднение преминаха 3-месечно професионално обучение за специалност „помощник-кухня“. Инициативата е част от дейността на сдружение „Няма невъзможни неща“ и цели да им помогне да се развиват и реализират на пазара на труда.

 

По време на обучението младежите са се научили и на нещо повече от рецепти и готварски умения.

 

„Дойдоха тук като новаци. Изградиха професионални умения и умения да работят всички заедно, в екип, и надминаха с това дори нашите очаквания. Разгърнаха себе си като личности, изпълнени с много ентусиазъм да работят, с много воля да покажат на света какво могат. Те наистина могат повече отколкото ние очакваме от тях“,  каза Албена Славова, мотиватор в сдружението.

 

В инициативата се включи и Териториалният център за квалификация и преквалификация във Варна. Курсът, организиран с неговото съдействие, подготвя младежите по специалност „работник в заведенията за производство на храни“.

 

„Те получават първа степен на професионална квалификация, завършват със свидетелство. Искрено се надяваме да получат по-добър шанс за реализация, да бъдат по-конкурентоспособни. Благодарение на тази инициатива се надяваме да докажат на себе си и на целия свят, че няма невъзможни неща“, сподели Катерина Пеева, представител на Центъра.

 

Цветелин е на 34 години. От 11 години живее във Варна. Включва се в курса с много ентусиазъм и старание да бъде прецизен. „Първо беше по теория, после по практика. Правихме предястия, после салати, основни и десерти. И сме много доволни“, сподели той.

 

Елена Кирова

Коментари

Новини Варна