При изпълнение на всички условия България ще спечели и да не влиза в еврозоната
Mоже би е дошло времето да се направят всички отлагани реформи в поредица от сектори, твърди преподавателят в УНСС доц. Ангел Марчев
Публикувана: 16 Jul 2018 | 13:20

Няма спор, че намерението на правителството ни България да влезе в еврозоната, както и сигналът, който получихме вчера, са много силен и позитивен сигнал за инвеститорите. Това коментира доц. Ангел Марчев, преподавател в УНСС, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.„Ако действително има такава политическа воля, каквато правителството показва за това твърдо да влезем и да изпълним процедурата, може би е дошло времето да се направят всички отлагани реформи в поредица от сектори“.

 

Според него страната ни ще спечели, ако изпълни всички условия, дори без да влиза в еврозоната.„Един от основните рискове при влизането в еврозоната е, че когато нямаш собствена парична политика, си намаляваш монетарните възможности за политика. Но когато имахме пълната автономия преди 20 години, направихме толкова гафове, че май е по-добре да не ни се оставя в ръцете. Просто политически изкушението да действаш с монетарни инструменти от сега за следващия избори е много голямо и явно не сме достигнали зрелостта да го спираме“.

 

„Реално големите негативи сме си ги платили вече – таксата за влизане си я платихме през последните 20 години с валутния борд“, коментира още доц. Марчев.

 

investor.bg

Четете още: Новият шеф на разузнаването – Атанас Атанасов?

 

Коментари ( 0 )