IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
08:41 | 2 август 2018
Обновен: 17:27 | 25 март 2024

България събра над 1,4 млн. лв. мито от турски чорапи за година

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос

По материала работи: Борис Проданов
България събра над 1,4 млн. лв. мито от турски чорапи за година

Над 65 милиона чифта турски чорапи са декларирани в Агенция „Митници“ от миналия юли досега. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов в отговор на депутатски въпрос.

 

За посочения период са събрани 1 464 544 лв. мито и 3 148 970 лв. ДДС, като трябва да се отбележи, че голяма част от декларираните за допускане за свободно обращение чорапи са с произход Република Турция, където ставката на митото е 0 %“, пояснява министърът.

 

Относно допуснатите за свободно обращение чорапни изделия (чорапи, дълги, три четвърти и къси и други подобни артикули) от памук, които са с произход Беларус, Китай, Хонконг, Индонезия, Южна Корея, Нова Зеландия, Пакистан, Тайланд, Канада, Индия, Япония, Камбоджа, Южна Корея, Мианмар, Сингапур, Турция, Тайван, САЩ, Виетнам и Сърбия, са с осреднена единична стойност от 0,60 лв./брой.

 

От финансовото министерство заявяват, че Агенция „Митници" осигурява защита на икономическите и финансовите интереси, „като поддържа уместен баланс между прилагането на критериите за контрол и предоставяне на улеснения на легалните търговски оператори.По отношение на чорапните изделия е създаден рисков профил в Българската интегрирана митническа информационна система (БИМИС), който проследява вноса на тези стоки и изисква задължително проверка на количеството, произхода и декларираната им митническа стойност.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна