Икономисти: 50% ръст на доходите?
Байкова и Каролев коментират доходите
Публикувана: 6 Aug 2018 | 22:12

При този ръст на икономиката до края на мандата доходите ще се вдигнат с 50%. Такава прогноза направи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Малко Търново през уикенда, където инспектира състоянието на границата. Според него е очевидно, че повишението на доходите не е само на хартия, след като толкова хора пътуват през почивните дни. Може ли доходите на българина да скочат с 50% до края на мандата на правителството "Борисов 3"? Според икономиста Владимир Каролев няма как за по-малко от две години и половина доходите да скочат с толкова много."Все пак трябва да се отбележи, че за 4 години доходите на българина се качиха с над 50%, което е успех. БВП също се увеличава. Тази година има ръст към 4%. Безработицата пък е два пъти по-ниска. За този момент огромният проблем е липсата на инвестиции", каза в "Денят ON AIR" икономистът.

 

Той е на мнение, че липсата на инвестиции е заради лошата съдебна система и недобрите закони."Съдебната система трябва да се реформира. Трябва да се правят смислени закони. Ако пък се стигне до някакво дело - нещата трябва да се решават от независим съдия, а не да печели винаги този, който има повече връзки. Това ще стане, когато съдии и прокурори започнат да влизат в затвора", уточни Каролев.По думите на Мика Зайкова вдигането на доходите не става със заклинание, а с работа.

 

"Трябва да се вдигне производителността, за да се вдигнат заплатите. За да се случи това трябва да има приток на инвестиции и инвеститори, които да правят бизнес. България е инвестиционна пустиня. Нужни са и умения на кадрите у нас", категорична бе тя пред Bulgaria ON AIR.Зайкова смята, че от България изтичат инвестиции, а българските инвеститори предпочитат да инвестират навън.

 

dnes.bg

Четете още: Жертвите на жегата скачат пет пъти до 2080 г.

 

Коментари ( 0 )