IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
09:44 | 20 август 2018
Обновен: 14:39 | 19 април 2024

Как Мъск подари 1 млрд. долара на продавачите на късо

Сълзливото излияние на предприемача пред NYT доведе до сериозен срив на цената на акциите на Tesla

По материала работи: Деян Михайлов
Как Мъск подари 1 млрд. долара на продавачите на късо

Сълзливото излияние на Илон Мъск за "най-болезнената си година" остави дълбок белег на фондовия пазар. Акциите на Tesla загубиха почти девет процента от стойността си в петък, след като главният изпълнителен директор на компанията описа в интервю за New York Times  своите разочароващи и изтощителни усилия в Tesla. И сега могат да се зарадват тъкмо тези, които Мъск обвинява за нарастващия си стрес – продавачите на къси позиции, които залагат на падането на цената на акциите на Tesla.

Мъск откровено разказва в интервюто си за вестника за стресиращия си всекидневен живот и се оплаква от високата цена, която плаща за това.

„Миналата година беше най-тежката и най-болезнената в кариерата ми", призна той. Била е „трудна за понасяне". Понякога не е напускал централата на Tesla с дни. За да спи, е трябвало да взема лекарства. Приятелите му са били „наистина притеснени".

47-годишният предприемач разказва и за неуспешното търсене на свой заместник, който би могъл да поеме част от работата му. Той се е срещал с вицепрезидента на Facebook Шерил Сандберг, признава Мъск пред вестник. Ако има някой, който да може да свърши работата, би искал да е тя.

По време на интервюто Мъск демонстрира необичайно ниво на самооценка и уязвимост, признавайки, че неговите отговорности си имат и своите лични жертви.

Той заяви, че е използвал социалната платформа Twitter като опит за постигане на прозрачност при взимането на решение от подобен калибър.

В интервюто си пред New York Times Мъск заяви също, че не е получавал гневни обаждания или съобщения от „излъгани“ инвеститори и директори.
В заключение той посочи, че вече съжалява за туита, планирайки да спре използването на социалната платформа.

Някои членове на борда вече са го посъветвали да ограничи вниманието си върху социалните платформи и да се съсредоточи върху производството на електромобили и изстрелването на ракети в орбита.
Причината за интервюто беше мистериозното съобщение в Twitter на Mъск преди повече от седмица, в което той обяви, че иска да превърне листнатия производител в частна компания. Финансирането е било осигурено, заяви той в Twitter на 7 август. Като цена той назовава 420 долара на акция. В същото време Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) проучва случая по подозрение за възможна манипулация на цените.

След изказването му в социалната мрежа акциите поскъпнаха с 11%, от което пострадаха омразните от Мъск продавачи на къси позиции. През същия ден те загубиха 1,3 млрд. долара. Но Мъск беше този, който се погрижи голяма част от тази загуба отново да се възстанови.

Защото сълзливото му интервю доведе до срив на акциите до 306 долара за брой. Тези спадове са печалба за онези, които преди това претърпяха тежки загуби заради туита му. Според "New York Times те са прибрали повече от 1 млрд. долара - почти толкова, колкото са загубили преди това.

По отношение на късите продажби на акции на Tesla Мъск бил подготвен и за най-лошото, казва той пред вестника. „Настроен съм на екстремни мъчения поне в продължение на няколко месеца, през които късите продавачи ще разказват истории за срива на Tesla". Че той самият ще провокира такива истории чрез интервюто си, очевидно не му е хрумнало.

Мъск също така прогнозира, че за Tesla от предприемаческа гледна точка най-лошото е минало. Но лично за него „най-лошото от гледна точка на личната болка тепърва предстои".

Той може и да е прав с последното. Акциите на Tesla са сред най-често продаваните на къси позиции в САЩ. Повече от една четвърт от пазарната стойност на Tesla, която възлиза на около 11 милиарда долара, се продава на къси позиции, става ясно от анализ на S3 Partners. Делът на инвеститорите, които залагат срещу Tesla, расте...

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна