IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
15:41 | 28 август 2018
Обновен: 19:57 | 4 май 2024

Данъчните във Варна събраха над 25 млн. лв. от длъжници

Близо 1800 варненци са обект на мониторинг от страна на НАП

По материала работи: Борис Проданов
Данъчните във Варна събраха над 25 млн. лв. от длъжници

Над 25 млн. лв. е събрала Националната агенция по приходите във Варна от длъжници, след предприети действия по принудително събиране, съобщиха от преслужбата на приходната агенция в крайморския град.

 

След проведени срещи и предприети действие по принудително изпълнение в дирекцията са събрани 24 015 202 лв., а от реализирани търгове на движими и недвижими вещи са постъпили още 1 097 123 лв.

 

Иначе 1757 са задължените лица с размер на дълга над 50 000 лв., които са обект на мониторинг в ТД на НАП – Варна.

 

Крайните мерки, които се прилагат, за събиране на дългове от некоректните данъкоплатци са запориране на банковите сметки на дружествата, както и тяхната дерегистрация по закона за ДДС. През първото полугодие на тази година служителите от НАП Варна са дерегистрирали 119 фирми.

 

Изземването на оборите от касите на работещите обекти на задължените лица е друга крайна мярка, която може да се прилага ежедневно, докато се покрият задълженията към НАП. От началото на лятната кампания, тоест от 01.07.2018 г. до момента от НАП – Варна, се извършени 109 запора на каси, от които са иззети над 52 000 лв. в момента на проверките. В последствие, ефекта от тези проверки е доброволното плащане на още 260 000 лв. от длъжниците.

 

Издадени са и 14 броя уведомления към прокуратурата на представляващи и управляващи фирми, изпаднали в несъстоятелност, които не са предприели действия по обявяването и, за което носят наказателна отговорност.

 

От НАП – Варна, призовават всички собственици на фирми, които имат временни затруднения при плащането на задълженията си да търсят диалог с агенцията, за да се намери възможно най-доброто решение, което би удовлетворило и двете страни и да не се стига до прилагането на крайни мерки при събиране на дълговете.

 

Още по темата: НАП затвори над 200 обекта по Черноморието за по-малко от два месеца

Коментари

Новини Варна